Logo

Health care

Babybillenroutine voor de zachtste babybillen

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

Babybilletjes hebben best veel te verduren. De hele dag ingepakt in een luier: warmte, wrijving en contact met urine en ontlasting. Geen wonder dat elk kind weleens rode billetjes of luieruitslag heeft. Even zonder luier is dan een goed idee, maar dit is natuurlijk niét altijd even praktisch. Beter dus om luieruitslag te voorkomen. Ik vertel je graag hoe de ideale babybillenroutine eruitziet. Voor de zachtste babybillen!

#1: Maak de billen schoon met babydoekjes
Met natte babydoekjes maak je billen makkelijk schoon. Omdat elk doekje in aanraking komt met de huid, gebruik je het liefst doekjes zónder allergenen. Dus zonder parfum, alcohol en andere irriterende stoffen.

De Consumentenbond deed onderzoek naar babydoekjes, lees het hier.

#2: Maak de huid droog
Zorg dat de huid goed droog is voordat je de schone luier omdoet. Even wachten dus, óf dep de huid droog. Dit kan bijvoorbeeld met een zachte hydrofiele doek.

#3: Smeer een zinkzalf
Smeer de billen bij elke verschoning in met een laagje zinkzalf. Dit is zalf met zinkoxide; een ingrediënt dat een beschermend laagje op de babybillen legt. Hierdoor krijgen urine en ontlasting geen kans om de huid te irriteren.

En dan vraag je jezelf misschien af: moet je deze zinkzalf dun of dik smeren? Een laagje dat de huid bedekt is genoeg. Het is niet zo dat zinkzalf beter werkt als je een dikkere laag smeert. Wél is het zo dat als de huid veel bescherming nodig heeft, je het zo dik moet smeren dat je de huid zelf niet meer ziet door de zalf heen. Dus zijn de billetjes rood, smeer dan een wat dikkere laag zodat urine en ontlasting de huid niet bereiken en de huid kan herstellen.

Verder bevat de zinkzalf het liefst geen parfum of andere irriterende ingrediënten. Om deze reden ontwikkelde ik mijn eigen babybillenzalf. Een zalf met maar liefst 30% zinkoxide; dat is echt veel meer dan elke andere babybillenzalf!

#4: Herhaal!
Het is belangrijk om de luier altijd bijtijds te verschonen. Helemaal als je kind net ontlasting heeft gehad! Een natte, vochtige huid is gevoeliger voor wrijving en irritatie.

Wanneer naar de huisarts?
Een milde vorm van luieruitslag – rode billetjes – kan al binnen een dag wegtrekken. Maar ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden. De huid heeft dan echt tijd nodig om te herstellen. Volg mijn tips op en ga bij ernstige uitslag, of wanneer de uitslag niet weggaat, naar de huisarts. Er kan sprake zijn van schimmelinfectie of eczeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.