Logo

Pregnancy

Denise– auteur van het boek ‘Oh Baby’ deelt haar eettips bij zwangerschapsmisselijkheid

Elke mom to-be krijgt vroeg of laat de vraag: “Hoe gaat het met de misselijkheid?” Geen gekke vraag, want veel expecting moms krijgen te maken met dit vervelende kwaaltje. Misselijkheid en spugen komen vooral tijdens de eerste 4 maanden voor en worden veroorzaakt door verschillende hormonen. Als jij één van de lucky ones bent die elke ochtend boven de wc hangt, hebt je vast ook weleens te horen gekregen dat je dan vast een meisje krijgt, een fabeltje maar dat terzijde. Hoe dan ook misselijkheid kan knap vervelend zijn, maar er is wel degelijk het een en ander tegen te doen. Vandaag vertelt Denise Kortlever, auteur van het boek ‘Oh Baby’ wat je tegen (ochtend)misselijkheid kunt doen en ook deelt zij een heerlijk receptje dat de misselijkheid kan verzachten en vol energie zit.

De negen maanden zwangerschap zijn niet voor iedereen één groot feest. Vooral het eerste trimester voelen veel vrouwen zich niet topfit of zelfs ronduit belabberd. Die eerste weken pieken de hormonen HCG en oestrogeen en dat kan zorgen voor misselijkheid en enorme vermoeidheid. Soms alleen ’s ochtends, maar vaak genoeg ook de hele dag.

Wie bang is dat de misselijkheid ervoor zorgt dat haar baby te weinig binnenkrijgt, hoeft zich meestal geen zorgen te maken. De zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat de baby met voorrang voedingsstoffen binnen krijgt.* Best een geruststellende gedachte.

Het advies bij zwangerschapsmisselijkheid is dan ook vaak kleine beetjes te eten van waar jij behoefte aan hebt. Wat ook kan helpen: voorzichtig zijn met heftige geuren en heel pittige, zure of vette smaken, iemand anders voor je laten koken en/of vooruit koken op momenten dat je jezelf iets beter voelt.

In mijn boek ‘Oh baby!’ heb ik verschillende recepten opgenomen die zwangerschapsmisselijkheid kunnen verzachten én gerechten die simpelweg kleine energiebommetjes zijn om toch aan wat voedingsstoffen te komen. Deze oranje smoothie met gember maakte ik tijdens de ‘Oh baby!’pop-up op de Negenmaandenbeurs en viel enorm in de smaak.

* Dat geldt natuurlijk niet voor de extreme variant Hyperemesis Gravidarum, die o.a. tot uitdroging kan leiden.

Oranje smoothie met gember

De combinatie van sinaasappel, wortel en gember is een heerlijke klassieker, die ik in deze smoothie net even iets extra’s geef. De toevoeging van mango maakt dit drankje namelijk wat zachter en extra vullend. Door bevroren mangoblokjes te gebruiken, krijg je bovendien als vanzelf een heerlijk dikke ijskoude smoothie.

Recept voor 2 glazen
220 ml wortelsap
200 ml sinaasappelsap (ca. 4 geperste sinaasappels)
150 g bevroren mango, in blokjes
1-2 tl gember, geschild en geraspt
extra: blender of staafmixer

Pureer de beide soorten sap met de bevroren mango en gember tot een dikke smoothie. Voeg eventueel extra gember toe voor een pittigere smaak.
Drink de smoothie meteen op of bewaar een dag in de koelkast. De smoothie wordt dan wel iets dunner, omdat de mango ontdooit.

Meer heerlijke recepten van Denise? Volg haar dan op Instagram voor de laatste updates: @denisekortlever en koop haar boek ‘Oh Baby’ of één van haar andere boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *