Logo

Baby & Kids

Dokter Leenarts vertel hoe jij kunt herkennen welke kinderziekte jouw kindje heeft

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

Van hangerigheid tot koorts, van verkoudheid tot huiduitslag – de symptomen van de klassieke kinderziektes lijken erg op elkaar. En dat maakt het soms moeilijk te herkennen welke kinderziekte jouw kindje nou precies heeft. Daarom lees je hieronder hoe je elke kinderziekte kan herkennen, zodat je kan afstrepen.

Maar eerst: welke kinderziektes zijn er?

  • Mazelen of ‘morbilli’ (de 1e ziekte)
  • Roodvonk of ‘scarlatina’ (de 2e ziekte)
  • Rodehond of ‘rubella’ (de 3e ziekte)
  • Ziekte van filatov-dukes (de 4e ziekte)
  • Erythema infectiosum (de 5e ziekte)
  • Erythema subitum (de 6e ziekte)
  • Waterpokken

Klassieke kinderziektes heten zo omdat de ziektes vooral bij kinderen voorkomen. Het zijn er zes, met elk zijn eigen nummer. De ziektes werden ooit genummerd op volgorde van ontdekking.

Hierboven tel je zeven kinderziektes. Waarom? Omdat waterpokken nooit een nummertje heeft gekregen, maar wél in dit rijtje thuishoort! Waterpokken staat met stip op één in het rijtje van meest voorkomende kinderziektes. Eigenlijk de zevende kinderziekte, dus. Of de vierde ziekte wel echt bestaat, dat weten we tegenwoordig niet zeker. De diagnose ‘ziekte van Filatov-Dukes’ wordt dan ook nooit meer gesteld.

Kinderziektes herkennen

Mazelen: plots ziek zijn / rode uitslag
Mazelen begint met plots ziek zijn: koorts, oogontsteking en neusverkoudheid. Er ontstaan vlekken op de binnenkant van de wangen, die noemen we ook wel Koplik-vlekken. Hierna ontstaat er rode uitslag. Deze begint achter de oren en bij de haargrens, en verspreidt zich vervolgens via het gezicht over de rest van het lichaam. De huid voelt ruw aan als schuurpapier. Na enkele dagen verbleekt de uitslag weer.

Roodvonk: bultjes als kippenvel / rode tong
De uitslag die bij roodvonk hoort is rood met kleine bultjes ter grootte van een speldenknop. Het ziet er een beetje uit als kippenvel op een verbrande huid. De uitslag begint in hals, oksels en liezen. Bij de neus of mond zijn geen vlekjes te zien. De tong is rood met gezwollen papillen; een aardbeien- of frambozentong. Ook is de keel ontstoken, en heeft je kindje koorts. Na een paar dagen gaat de huid vervellen, vooral op de tenen en de vingers.

Rode hond: lichtrode uitslag
Rodehond herken je aan lichtrode uitslag, die in het gezicht begint en zich daarna over de romp uitbreidt naar armen en benen. Kinderen met rodehond hebben meestal weinig tot geen klachten. Ze voelen zich wat ziekjes en hebben hooguit lichte koorts.

Vijfde kinderziekte: warme, rode wangen / huiduitslag
Wat erg kenmerkend is voor de vijfde ziekte, zijn de rode, warm aanvoelende wangen. Het is alsof je kind een draai om zijn oren heeft gehad. Daarna volgt een symmetrische uitslag over het hele lichaam. Rondom de neus en mond blijft het gezicht onaangedaan. Na een paar dagen kan de uitslag er meer netvormig uit gaan zien. Na ruim een week verdwijnt de uitslag, zonder vervelling. Wel kunnen de vlekjes de daaropvolgende weken nog een paar keer terugkomen, maar ze verdwijnen dan wel snel.

Zesde kinderziekte: hoge koorts / lymfeklieren / vlekken
Bij de zesde ziekte heeft een kind gedurende drie tot vier dagen hoge koorts en vergrote lymfeklieren. Wanneer de koorts vrij abrupt zakt, ontstaan er lichtrode, niet-jeukende vlekken op het gezicht. De vlekken breiden zich vervolgens verder uit naar de romp en armen. De uitslag trekt na een tot twee dagen weer weg.

Waterpokken: blaasjes / rode vlekjes
Bij waterpokken zie je blaasjes en vlekjes op het hele lichaam. De blaasjes kunnen ook in de mond en onder de luier zitten. Bij de meeste gezonde kinderen kan waterpokken geen kwaad. Soms hebben ze koorts en voelen ze zich er absoluut niet lekker door. Je ziet allerlei blaasjes en rode vlekjes op het lichaam. Het ene kind heeft er een paar, het andere heeft er honderden. Blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier. Soms is het lastig vast te stellen of het om symptomen van waterpokken gaat. Maar als je ook blaasjes tussen de haren op het hoofd ziet, weet je het zeker – je kind heeft waterpokken.

Niet elk kind krijg elke kinderziekte

Het is niet zo dat élk kind elke kinderziekte krijgt, maar de kans is wel groot dat je kindje er al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Kinderziektes zijn namelijk zeer besmettelijk. Sommige zijn onschuldig. Voor de meeste kinderziektes hoef je dan ook niet meteen met spoed naar de dokter of het ziekenhuis. Je kindje moet de ziekte gewoon uitzieken, en de koorts en vlekjes doorstaan. Hoe sneu dat soms ook is.

Maar sommige kinderziektes kunnen gevaarlijk zijn. Heeft je kindje hoge koorts, is het erg ziek, of vertrouw je het niet helemaal, dan is het altijd goed om even de huisarts te raadplegen. En heeft je kindje rode vlekjes die je niet kan wegdrukken? Dan is het belangrijk direct naar een arts te gaan. Met ‘niet-wegdrukbaar’ bedoel ik rode vlekjes die niet verdwijnen wanneer je er met een glas op drukt. Vlekjes die bij een van de bovengenoemde kinderziektes ontstaan, zijn op deze manier altijd wegdrukbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.