Logo

Lifestyle

Een ontspannen zomervakantie? Zo doe je dat!

Na een uitdagend schooljaar is de zomervakantie, waar leerlingen reikhalzend naar uit hebben gekeken, (bijna) begonnen. Sinds de pandemie, voelen leerlingen zich vaker vermoeid. De afgelopen twee jaar bleek een tijd van veel onzekerheden; na tijden van on and off remote les te hebben gehad, zitten leerlingen nu alweer maanden fulltime op school.

Voor veel kinderen even wennen. Om deze reden vinden GoStudent-experts dat deze zomervakantie moet worden gebruikt voor het nemen van rust, het maken van plezier en het creëren van nieuwe herinneringen. En als het kan, het pakken van kansen om eventuele achterstanden in te halen of om je op de allerleukste manier voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Want leuk moet het zijn, het is tenslotte zomervakantie! GoStudent deelt graag een aantal suggesties van deskundigen voor kinderen en ouders
om tijdens de zomervakantie zoveel mogelijk plezier te hebben, te ontspannen en om op
een leuke manier je kennis te verrijken.

Boekenclub

Één van de onmisbare activiteiten van de vakantie is natuurlijk het lezen van een boek. Dat blijkt oa het Wereld Boeken Dag onderzoek wat GoStudent eerder dit jaar uit heeft laten voeren. Niet alleen leest een derde van de ondervraagde kinderen het liefst op vakantie of in hun vrije tijd, ook is maar liefst 46% dankzij de pandemie meer gaan lezen. Soleil, GoStudent bijlesdocent met een specialisme in leesvaardigheid zegt: “Het lezen van boeken tijdens de zomervakantie is een manier om je te verliezen in nieuwe werelden en fantasieën, je verbeelding de vrije loop te laten en tegelijkertijd de allerleukste manier om aan je leesvaardigheid te werken. Een leuk idee is om een boekenclubje op te richten met vrienden, buurtkinderen of gezinsleden. Tijdens door jou georganiseerde (voor)leessessies, kan je gelijk bijpraten over alle andere mooie dingen die je deze vakantie nog gaat doen.”

Verzamel onvergetelijke herinneringen, back to school met nieuwe energie!

GoStudent bijlesdocent scheikunde Bram zegt dat het belangrijkste voor leerlingen is om, na een zeer drukke schoolperiode, een ontspannen tijd te hebben en om mooie, onvergetelijke herinneringen te maken. “Ook als het warm weer is, kun je naar musea, tentoonstellingen en openluchtmusea gaan, in de stad waar je woont of op vakantie bent. Gelijk een leuke manier om nieuwe vrienden te maken en samen nieuwe
herinneringen te creëren.”

Help je kind met het vinden van een nieuwe hobby

Dat Gen Z graag tijd doorbrengt achter een beeldscherm is geen verrassing. Ook het GoStudent onderwijs rapport bevestigde dit: uit het onderzoek, dat heeft plaatsgevonden onder bijna 1.000 kinderen in de leeftijd van 10-18 jaar, bleek dat 53% van de kinderen het liefst de TV of Netflix aanzet in hun vrije tijd. Gamen (50%) en social media (47%) staan op een tweede en derde plek. De zomervakantie kan wel eens de uitgelezen kans zijn om hier verandering in te brengen! Hier zijn een aantal tips voor nieuwe hobby’s waarbij geen beeldscherm betrokken is:
● Spelletjes: wie houdt er nou niet van een goed spel? Een kaartspel, een bordspel, een spel op het strand… alles kan! En het leuke is dat je een spelletje met meerdere mensen kan spelen, elkaar kan uitdagen en kan leren (denk aan Triviant of 30
seconds);
● Muziekinstrument bespelen: misschien heb je nog een oude gitaar op de zolder staan? Een piano, of een blokfluit… Muziek verbindt en hoe leuk is het als je dit kan delen met jouw kind?
● Sporten: de meeste sportclubs hebben tijdens de zomervakantie een zomerstop, maar dat betekent niet dat er niks hoeft te gebeuren. Want sporten is leuk, gezond en sociaal. De ideale bezigheid dus!
● Bakken: bakken is hot! En dan bedoelen we niet alleen als de oven op 200 graden staat! Maar ook dat het tegenwoordig een trend is onder de jonge generatie om te bakken, niet voor niets dat kook en bakprogramma’s voor volwassenen de vertaalslag maken naar een versie voor kinderen.
● Schilderen: schilderen of tekenen is wellicht niet het eerste waar je kind aan denkt als je voorstelt om een nieuwe hobby te zoeken, maar leuk is het wel! Zet 2 ezels in de tuin en schilder elkaar. Of de nieuwe bloemen. Of de hond. En perfect hoeft het niet te zijn, als je maar lol hebt samen! En wie weet, blijkt jouw kind opeens de nieuwe van Gogh!

Er op uit in de natuur

Gratis en altijd dichtbij: de natuur. Na maandenlang fulltime in het klaslokaal te hebben gezeten, is het de hoogste tijd om meer tijd buiten door te brengen. Dat vind ook bijlesdocent natuurkunde Elke: “Geniet van de natuur! Maak van de zomervakantie gebruik om je te verdiepen in de flora en fauna in jouw woonplaats of je vakantiebestemming. Zo kan je nieuwe bloemen of planten in potten doen voor op het
balkon of in de tuin. En als je van de zomer thuisblijft, kan je het groeiproces van dichtbij meemaken.”

Zomercursus

GoStudent onderwijs expert Eyso: “De zomervakantie biedt leerlingen ruimte om uit te rusten, tijd door te brengen met vrienden, plezier te hebben en om, als het kan, eventuele achterstanden in te halen.” Hij legt hierbij uit dat leerlingen die achterstanden hebben, middels een zomercursus in staat zullen zijn om deze in korte tijd in te halen met een trainingsprogramma van enkele uren per maand. Deze uren kunnen op wekelijkse basis worden ingepland en dienen om achterstanden in te halen, maar ook om er voor te zorgen dat eerder opgedane kennis niet vergeten wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.