Logo

Lifestyle

Florine Duif deelt tips om als familie in deze periode mindful te blijven

We leven momenteel in een gekke tijd. Waar we normaliter gedijen bij structuur, regelmaat en routine, is ons leven nu compleet in de war geraakt. Wat begon met een advies om geen handen meer te schudden, is inmiddels geëvolueerd tot een dringend verzoek tot thuis blijven (tenzij je een vitaal beroep hebt). Dat betekent thuis werken, thuis lesgeven, thuis sporten, thuis hobbyen; alles thuis, thuis en nog eens thuis. En dat vraagt veel van iedereen. Voor Stokke schreef Florine Duif een uitgebreid artikel op haar website The Mompany over hoe families mindful kunnen blijven, wat we (van) onze kinderen kunnen leren en hoe we met elkaar verbonden blijven in deze periode. Benieuwd? Hier alvast enkele fragmenten.

  1. Het begint met acceptatie

Niemand zit momenteel te wachten op de situatie waarin de wereld zich nu bevindt. Dus is het zeker niet gek dat je wilt dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is. “Maar als je kijkt naar wat je heel graag wilt, betekent dat dat je de huidige situatie niet accepteert”, aldus Florine. “Je negeert het ‘nu’ waarin je leeft en kijkt continu naar ‘vroeger’ en de ‘toekomst’. Je bent niet emotioneel aanwezig in het hier en nu. Is dat gemakkelijk? Nee. Maar door te accepteren dat we onderhevig zijn en meegaan op de flow van het leven ontstaat er rust en kracht. Je niet meer verzetten tegen wat er ‘is’, is leven.”

  1. Reflecteer op een dag

Een fijne mindfulness oefening om samen met kinderen te doen is voor het slapengaan even de dag te reflecteren en zo deze af te sluiten. Bij Florine thuis gaat dat als volgt:

  1. Wat vond je het leukst vandaag?
  2. Waar moest je heel hard om lachen?
  3. Waar was je over verwonderd vandaag?
  4. Heb je iets nieuws geleerd?
  5. Was er ook iets minder leuk?
  6. Laat het los

Als thuiswerken met de bijkomstige video calls en de vele appjes, chats en mails al niet genoeg was, heb je er als (alleenstaande) ouder ook van de een op de andere dag de rol van docent en/of oppas bij gekregen. Met dezelfde sprongen als je respect voor juffen en meesters groeit, groeit ook je inwendige stress. Er moet onder andere les gegeven, gekookt, gewerkt en schoongemaakt worden, quality time met de familie worden gespendeerd en gewaakt worden voor niet te veel schermtijd voor de kinderen. We willen het allemaal zo goed mogelijk doen. Om dit te voorkomen en ook nog te kunnen ontspannen is acceptatie hier wederom van belang. Het is even wat het is, iedereen moet wennen aan deze situatie en je doet wat je kunt in deze omstandigheden.

  1. Vier het leven waar mogelijk

In deze tijd waarin we veel samenzijn, letterlijk aan elkaar vastgeplakt zitten en de omstandigheden anders dan normaal zijn, is het leuk om alledaagse dingen te vieren samen met je kind(eren). Dat maakt deze periode minder saai dan die misschien lijkt. Als je goed kijkt, valt er namelijk altijd wat te vieren. Denk aan:

– Vieren dat je kind vandaag 4 jaar en 3 weken is

– Vieren dat het zonnetje schijnt

– Vieren dat jullie al een X aantal dagen bij elkaar zijn

– Vieren dat jullie een mooie taart samen hebben gebakken

– Vieren dat het lente is

Meer tips lezen? Lees snel verder op The Mompany.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *