Logo

Baby & Kids

Wat gebeurt er met jou en de baby net na de geboorte?

Al maanden kijk je uit naar het moment waarop jullie baby’tje geboren wordt. Je kunt niet wachten om hem of haar eindelijk te ontmoeten en vast te houden. Over de bevalling heb je waarschijnlijk al veel nagedacht en je bent all ready om de strijd aan te gaan. Of stiekem toch een beetje (erg) angstig wat natuurlijk volkomen normaal is, want hey het is ook gewoon mega spannend en je hebt geen flauw idee wat je te wachten staat. Vandaag willen we je vertellen wat je te wachten staat als de baby eenmaal geboren is. Wat gebeurt er allemaal met de baby? En met jou? Kun je jezelf hier überhaupt op voorbereiden? Wij stomen je alvast een beetje klaar, een beetje ja, want elke bevalling en situatie is anders.

Hello world

De laatste pers en ja hoor daar is jullie wondertje! Met smart wacht je op het eerste huiltje terwijl je je nog behoorlijk onwerkelijk voelt. Met de baby gebeurt op dat moment van alles. Het hele lijfje moet omschakelen van de heerlijk warme omgeving in jouw buik naar de koude echte wereld. Opeens moet er geademd worden, de bloedsomloop moet geactiveerd worden en is er fel licht en harde geluiden. Je kunt je niet eens voorstellen hoe heftig dit eigenlijk moet zijn voor zo’n mini mensje. Gelukkig is er alle hulp om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen en indien mogelijk in te grijpen.

Eerste contact

Als alles helemaal goed is verlopen zul je heel snel na de bevalling jouw kindje in je armen gelegd krijgen. Een glibberig klein wezentje dat vanaf nu jullie leven op z’n kop gaat zetten. Ja daar mag je best wel even van schrikken en stil van zijn. Om vervolgens weer te exploderen van liefde en geluk. Je zult merken dat je gevoelens alle kanten op zullen schieten; van overweldigend geluk tot grote zorgen, en van verliefdheid tot een help wat gebeurt er allemaal gevoel.

Hi daddy

Nadat jij kennis hebt gemaakt met jullie baby is het tijd om de navelstreng door te knippen. Dit is meestal aan de vader en een bijzonder moment. Dit is het eerste echte contact tussen vader en baby. Dan is het tijd om aan te kleden en het zorgvuldig uitgezochte eerste pakje aan te trekken. Ondertussen word jij even onder handen genomen en bijvoorbeeld gehecht als dit nodig is. The Dad kan dan even heerlijk knuffelen en voelt waarschijnlijk precies hetzelfde als jij qua liefde, angst en dan weer liefde en dan weer lichte paniek. Oh en huid op huid contact tussen vader en kind is heel fijn voor beiden om elkaar goed te leren kennen, doen dus.

Borstvoeding?

Hoewel een pasgeboren baby nog niet perse hoeft te drinken, is het als je borstvoeding wilt geven wel goed om gelijk proberen aan te leggen. Dit is niet alleen goed voor de baby om te oefenen, maar ook goed voor jullie band. Ook kun je zo zelf een beetje oefenen zonder dat de druk groot is. Vraag hierbij vooral veel om advies, want dit kun je zeker gebruiken.

In de kreukels

Hoe je het ook went of keert, je zult zelf in meer of mindere mate in de kreukels liggen. De eerste enorme kraamverbanden worden tevoorschijn gehaald en plassen was nog nooit zo’n uitdaging. Go with the flow en zorg goed voor jezelf. Dit is allemaal tijdelijk en moet je even doorheen. Gelukkig maakt de liefde voor jullie baby alles goed.

Happy family

Opeens is daar het moment waar jullie zo lang naar uit hebben gekeken. Geen verloskundige, verpleegster of arts meer te bekennen, maar alleen jullie en de baby. Of het nu thuis is of in het ziekenhuis, dit is een bijzonder moment om nooit te vergeten en ook best een beetje spannend. Ga op je eigen gevoel af en zorg er vooral voor dat jullie baby’tje lekker ingepakt en warm is. Verder vooral veel genieten en elkaar leren kennen. Voor je het weet staat er weer een kraamverzorgster of verpleegster voor de deur die al jullie prangende vragen kan beantwoorden.

Eerste foto

Je wilt natuurlijk niks liever dan de geboorte van jullie wonder aan de wereld bekend maken. Jullie omgeving zit misschien al met smart op het babynieuws te wachten. Pak dit helemaal aan zoals jij wilt. Heb je zelf zin om jezelf even op te maken en op je knapst op de foto te gaan met jullie kindje in zijn of haar schattige eerste pakje? Gewoon doen! Liever een kort bericht met alleen de belangrijkste info zoals de naam en geboortedag, ook prima. Dit is jullie moment en iedereen zal hoe dan ook dolgelukkig voor jullie zijn.

New beginnings

Na de heftige en emotionele dag van de bevalling gaat het avontuur pas echt beginnen. Het moederschap is waanzinnig mooi, maar ook best heel pittig. De zorg voor jullie kindje is natuurlijk super belangrijk, maar verlies jezelf nooit uit het oog. Een blije moeder (en vader natuurlijk) is waar baby’s het alle gelukkigst van worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *