Logo

Beauty

IN GESPREK MET PLASTISCH CHIRURG DR. S.H. WU OVER DE Aziatische OOGLIDCORRECTIE

Onlangs hebben we een mooi stuk gepubliceerd over de ooglidcorrectie waarbij we in gesprek zijn gegaan met de Parkkliniek in Rotterdam. De ooglidcorrectie is één van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Maar hoe zit het nou met de Aziatische ooglidcorrectie? Ons platform wordt ook veel bezocht door Aziatische moms (to be) en daarom leek het ons erg interessant om aandacht te besteden aan dit onderwerp, want de Aziatische ooglidcorrectie vergt een andere benadering dan de reguliere ooglidcorrectie. Dr. S.H. Wu is één van de weinige cosmetische artsen in Nederland die gespecialiseerd is in deze ingreep. Dr. S.H. Wu is werkzaam bij de Parkkliniek in Rotterdam. Parkkliniek behoort al jarenlang tot een van de beste klinieken voor cosmetische en plastische chirurgie. Dr. Wu is gespecialiseerd in borstchirurgie, algemeen reconstructieve chirurgie en handchirurgie. Daarnaast is hij dus ook gespecialiseerd in de Aziatische ooglidcorrectie.

S-H-Wu-aziatische-ooglidcorrectie-pret-a-pregnant

Wie is dokter S.H. Wu?

Ik heb de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Leiden doorlopen en daarna heb ik mij gespecialiseerd tot plastisch chirurg in het Erasmus Medisch Centrum. Tijdens mijn studie heb ik twee buitenlandse stages doorlopen in Hong Kong en in Taipei. Momenteel ben ik als medisch directeur verbonden aan de Parkkliniek waar ik tevens als plastisch chirurg werkzaam ben. Mijn aandachtsgebieden zijn borstchirurgie, algemeen reconstructieve chirurgie en handchirurgie. Daarnaast voer ik in de Parkkliniek veel ooglidcorrecties uit waaronder de Aziatische ooglidcorrectie.

Wat is het verschil tussen een Aziatische ooglidcorrectie en een ´normale´ ooglidcorrectie?

Het opereren aan Aziatische oogleden vergt een andere benadering dan bij niet-Aziaten. Dit komt door de karakteristieke anatomische verschillen tussen Aziaten en niet Aziaten. We hebben het hier over de bovenoogleden. De meeste Aziatische vrouwen met een enkelvoudige ooglidplooi, een zogenaamde ¨Single Eyelid¨, willen een extra plooi laten creëren om zo een meer westers uiterlijk qua ogen te verkrijgen. Voor veel Aziatische vrouwen is dit een schoonheidsideaal. Het is niet alleen permanente anatomische transformatie, maar geeft ook de mogelijkheid om hun oogleden op een andere manier en in hun ogen op een mooiere manier op te maken.

Kunt u iets meer vertellen over de anatomische verschillen tussen een Kaukasisch ooglid en een Aziatisch ooglid?

Anatomisch gezien zijn er grote verschillen tussen een Kaukasisch ooglid en een Aziatisch ooglid. Grofweg kan men stellen dat ongeveer 50% van de Aziaten een ¨single eyelid¨ hebben. De andere helft heeft dus min of meer al een extra plooi ¨double eyelid¨. Er zijn vele gradaties bekend van een bijna onzichtbare plooi tot een meer uitgesproken diepere plooi, ook bij Aziaten.

Wat wordt er precies bedoeld met ¨double eyelid¨?

Bij Kaukasische ogen zien we een diepe plooi op enkele millimeters boven het bovenste ooglidrand (Double eyelid). Deze ontbreekt bij het “single eyelid”.

Hoe zit het als iemand half Aziatisch is? Voor welke techniek wordt dan gekozen?

Er bestaan vele tussenvormen en gradaties tussen het single en double eyelid. Welke techniek er wordt gebruikt hangt af van wat de wensen zijn van de patiënt. Soms wil men alleen een excisie van het ¨teveel¨ aan huid dat storend tegen de wimpers aanhangt en een vermoeide blik geeft. En soms wil men juist een extra plooi laten creëren om cosmetische redenen.

Bent u één van de weinige artsen gespecialiseerd in de Aziatische ooglidcorrectie in Nederland? Is er veel vraag naar?

Klopt ik ben één van de weinige artsen in Nederland die gespecialiseerd is in de Aziatische ooglidcorrectie. Er is vooral veel vraag bij jonge Aziatische vrouwen voor deze operatie.

Waar heeft u zich gespecialiseerd in deze techniek?

Mijn interesse in Aziatische ooglidchirurgie is gegroeid door de vele ooglidcorrecties die ik in de afgelopen 20 jaren heb uitgevoerd. Het is fascinerend om te zien hoeveel variaties er zijn binnen de verschillende rassen. Het oog blijft voor iedereen een blikvanger bij eerste aanzicht. Door mijn vele congresbezoeken en cursussen in Zuidoost-Azië ben ik mij steeds meer gaan interesseren in Aziatische ooglidcorrecties. Ondertussen heb ik een ruime ervaring en expertise opgebouwd in deze operatietechniek.

Kunt u iets meer vertellen over de operatie techniek zelf?

Een extra plooi creëren (double eyelid) is mogelijk, zij het met enige anatomische beperkingen. De operatie is technisch moeilijker dan een “gewone” bovenooglidcorrectie en vergt een zeer nauwkeurige voorbereiding. Het is halve millimeterwerk en symmetrie is het toverwoord. De chirurg dient minutieus te werk te gaan voor een optimaal symmetrisch resultaat. Het kan uitgevoerd worden onder lokale verdoving en duurt ongeveer 45-60 minuten. Na de operatie blijft de patiënt nog een uurtje liggen om de ogen te koelen met een speciaal koelbrilletje. Daarna mag de patiënt onder begeleiding naar huis. De oogleden kunnen de eerste paar dagen wat opgezet en blauwig tonen. De hechtingen worden na een week verwijderd.

Voor veel vrouwen is een double eyelid een schoonheidsideaal. Wanneer is dit ideaal eigenlijk ontstaan?

Deze operatie wordt eigenlijk al decennia lang uitgevoerd, maar is de laatste 15 jaar in geheel Zuidoost-Azië erg toegenomen in populariteit. Dit komt omdat er veel meer over wordt geschreven in de media en men er nu openlijk zonder taboe over durft te spreken. In sommige landen zoals in Zuid-Korea is het zelfs de meest uitgevoerde cosmetische operatie onder de vrouwen.

Wat zijn de risico´s verbonden aan deze operatie?

Belangrijk is dat de patiënt zich moet realiseren dat een dergelijke operatie definitief en onomkeerbaar is! Men gaat er anders uitzien. Het zal niet onopgemerkt blijven bij familie en bekenden. De patiënt moet ook een reëel verwachtingspatroon hebben. Soms zijn er anatomische beperkingen en is niet alles mogelijk. Gelukkig hebben bijna alle patiënten hier goed over nagedacht en zijn ze goed voorbereid voor de operatie.

Net als bij de reguliere ooglidcorrectie is een tijdelijke zwelling met blauwe plekken vaak voorkomend. Dit kun je minimaliseren door de eerste 2 dagen frequent te koelen. Bij iedere operatie is er een kleine kans op infecties. Dit kan goed verholpen worden met oogdruppels. Specifiek bij deze operatie kunnen, ondanks zeer nauwkeurig aftekenen, asymmetrieën zichtbaar worden nadat de zwelling is verdwenen.

En hoe zit het met de hersteltijd?

Hersteltijd is 3-4 weken, dan is de zwelling meestal verdwenen en zijn de littekens niet meer opvallend.

Prijs

Vanaf 1500 Euro. Voor de prijslijst bij de Parkkliniek klik je hier.

Before & After

S-H-Wu-aziatische-ooglidcorrectie-pret-a-pregnant-1

Voor meer informatie klik je hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *