Logo

Beauty

IN GESPREK MET PLASTISCH CHIRURG DR. S.J.A. BEEKMANS OVER DE OOGLIDCORRECTIE

Een vermoeid uiterlijk, een sombere blik, hangende oogleden: het zijn veelgehoorde klachten van mensen die een ooglidcorrectie overwegen. Niets is zo vervelend wanneer je collega iedere dag vraagt of je wel goed hebt geslapen terwijl je je eigenlijk top fit voelt. Bovendien kan een vermoeide blik je ook daadwerkelijk vermoeider doen voelen. Een fris uiterlijk geeft namelijk zelfvertrouwen. Een ooglidcorrectie is een operatieve ingreep die veelal onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd. Een ooglidcorrectie biedt een goede oplossing voor bijvoorbeeld wallen of rimpeltjes onder de oogleden of een te slappe huid van de bovenoogleden. Met een vrij kleine ingreep kom je in no time weer fris voor de dag!

Vandaag spreken we met plastisch chirurg Dr. S.J.A. Beekmans. Dr. Beekmans is werkzaam bij Parkkliniek in Rotterdam. Parkkliniek behoort al jarenlang tot een van de beste klinieken voor cosmetische en plastische chirurgie. Dr. Beekmans is gespecialiseerd in borstvergrotingen met prothesen of eigen lichaamsvet en borstlift, ooglidcorrectie en buikwand correcties.

sander_beekmans-pret-a-pregnant (1)

Wat is de meest uitgevoerde ooglidcorrectie? Boven of onder?

De boven ooglid correctie wordt vele malen vaker uitgevoerd dan de onderooglid correctie. Dat heeft te maken met het feit dat patiënten meer klachten hebben van de boven oogleden en dat de indicatie stelling voor de onder oogleden nauwer is.

Wanneer is een bovenooglidcorrectie medisch en wanneer cosmetisch?

Een boven ooglid correctie is cosmetisch als patiënten het niet mooi vinden, maar er (nauwelijks) klachten van hebben. Als patiënten klachten hebben van vermoeide ogen, hoofdpijnklachten, geïrriteerde ogen en zelfs gezichtsveldbeperking dan spreek je over medisch. Dit betekent overigens niet dat het dan ook vergoed wordt. De criteria voor vergoeding zijn zeer streng en slechts een klein gedeelte van de patiënten (ongeveer 5%) komt hiervoor in aanmerking.

Worden beide correcties onder lokale verdoving uitgevoerd?

Ja, vrijwel altijd worden deze ingrepen onder lokale verdoving uitgevoerd.

Kunnen beide correcties ook in 1 behandeling worden uitgevoerd?

In principe wel, echter de voorkeur heeft het om ze apart te opereren met een pauze er tussen van ongeveer 3-6 maanden. Het is anders een erg lange operatie (ongeveer 2 uur) en het “raakt” elkaar ook een beetje, m.a.w. de operatie gebieden zitten dicht op elkaar. Ook is de zwelling groter en de hersteltijd vele malen langer.

bovenooglid-the-mom-park-kliniek
Ooglidcorrectie boven

Hoe ontstaan wallen? En wat is het verschil tussen vocht en vet wallen?

Wallen ontstaan door aanleg, ouder worden en roken. Het is een combinatie van huidveroudering, vochtophoping en vet in de wang wat uitzakt.

Kan er ook iets tegen vochtwallen worden gedaan?

Ja zeker, niet met een operatie. De meest toegepaste methode daarvoor is laser. Laser wordt gebruikt met name om de diepere lagen in de huid van meer collageen te voorzien waardoor de huid steviger wordt en minder vocht bevat.

En hoe zit het met donkere kringen?

Donkere kringen zijn moeilijker te behandelen omdat deze echt in de huid zitten. Meestal worden deze behandeld met crèmes of camouflage. Daarnaast is gezonde voeding en niet roken van belang.

Rond welke leeftijd wordt een ooglid correctie doorgaans uitgevoerd? En hoe lang blijft het resultaat?

De piekleeftijd ligt tussen de 40-60 jaar. het effect van de operatie is ongeveer 15 jaar gemiddeld. Op jongere leeftijd kan ook, maar met name bij aanleg voor een huidoverschot van de bovenoogleden.

Kan de operatie herhaald worden indien nodig? (ivm littekenweefsel)

Ja zeker. Vaak zie je mensen terug als je op relatief jonge leeftijd bent geopereerd. Je kunt dan nog redelijk eenvoudig een nieuwe ingreep doen.

Hoe groot is de kans bij een onderooglidcorrectie dat het oog naar beneden trekt? Kan dat eventueel nog gecorrigeerd worden?

Die kans is zeker aanwezig, maar is gelukkig klein. Het is wel meteen ook het grootste risico. Een correctie hiervan kan, maar is moeilijk uit te voeren.

Wordt de huid bij een ooglidcorrectie ook weer mooi strak getrokken? Verdwijnen bijvoorbeeld de rimpeltjes onder de ogen?

Bij een boven ooglid correctie zeker, maar onder wat minder in verband met het risico dat het oog naar beneden trekt. Rimpeltjes onder de ogen verdwijnen dus wel, maar niet helemaal.

onderooglid-the-mom-park-kliniek
Ooglidcorrectie onder

Kan een totaal aanpak met botox en filler de resultaten van een ooglidcorrectie nog verder verbeteren?

In ieder geval kan het helpen om de blik weer helemaal fris te krijgen, noodzakelijk is het niet.

Hoe zit het met lipo filling voor onder de ogen? Kun je hier iets meer over vertellen qua behandeling en resultaten?

Lipofilling onder de ogen is risico vol in verband met onder of overvulling en asymmetrie. De wangen kunnen wel makkelijker behandeld worden omdat de huid daar wat dikker is. Het vet wat je inbrengt blijft voor ongeveer 60% zitten en blijft permanent aanwezig. Lipofilling in het gelaat doe ik zelf (nog) niet.

Wat is de gemiddelde downtime van een ooglid correctie?

Dat varieert nogal. Globaal kun je zeggen dat de eerste week 50% van de zwelling is verdwenen en de overige 50% nog 5 weken duurt. Het litteken blijft wel nog vele maanden rood.

Wat zijn de risico´s?

Het is een veilige ingreep met een zeer laag risico op complicaties. De meest voorkomende zijn een wond dehiscentie (de wond gaat open na een aantal dagen) en een wond infectie. Soms is er een na correctie nodig ivm een asymmetrie.

Wat zijn de kosten? 

Vanaf € 1.225 (voor de prijslijst van Parkkliniek klik je hier)

Meer weten? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek en ontdek de mogelijkheden. Je kunt nu ook bij KNAP Institute in Amsterdam terecht voor een consult met Dr. Beekmans. Je kunt bellen naar +31 (0)10 436 1537 of online een afspraak inboeken via deze link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *