Logo

Blog

Je kids elke dag in bad? Funest voor de huid!

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

Het is echt zo’n avondritueel: je kids in bad en dan naar bed. Toch is dit dagelijkse badderen funest voor de huid. Maar hoe vaak moet je je baby of kindje dan badderen? En welk badproduct kan je gebruiken? Voor een op de vier ouders is het dagelijkse badderen of douchen van hun kinderen een must, anders voelen ze zich een slechte ouder. Dat bleek uit mijn onderzoek onder meer dan duizend ouders. Maar eigenlijk is dit dagelijkse wassen funest voor de huid.

Hoe vaak moeten kleine kinderen in bad?
Bij baby’s is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Bij kinderen onder negen of tien jaar is om de dag voldoende. Vaker is voor de hygiëne helemaal niet nodig. Dagelijks in bad droogt de huid ontzettend uit. En als dat dan ook nog eens een schuimend, geurend bad is, heeft de huid helemaal veel te verduren. Want zo’n bad ziet er wel heel gezellig uit, maar doet meer kwaad dan goed bij een gevoelige huid.

Welk badproduct in het badwater?
Ik hoor vaak van ouders hoe moeilijk het is om een geschikt en veilig badproduct te vinden. Terwijl het echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn; je hoeft eigenlijk niets in het water te doen. Is de huid van je kindje droog, dan kan je wel een badproduct op oliebasis gebruiken.

Bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bad & Douche olie. Deze is helemaal zeepvrij en parfumvrij. De olie vermengt zich geheel met het badwater, waardoor dit er melkachtig uit ziet. Dep na het bad of het douchen de huid voorzichtig droog en smeer de huid meteen in met een vette zalf.


Water en zeep en de huid

Elke dag douchen of in bad is funest voor je huid; hiervan kan je een droge huid krijgen. Er is zelfs een theorie dat te veel hygiëne een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, want iets dat droog is, heeft immers water nodig. Maar bij de huid ligt dit anders; na een bad of douche verdampt het water en trekt zo vocht mee uit de huid. En het gebruik van zeep maakt het nóg erger. Hiermee wordt je eigen beschermende vette huidlaag aangetast.

En het eerste badje?

Het eerste badje is een bijzonder moment voor ouder en baby. De ideale dag ervoor is de vierde dag. Hoewel er medisch gezien geen bezwaar is tegen een badje vanaf het moment dat je baby een goede stabiele lichaamstemperatuur heeft (meestal een uur of zes na de geboorte), wordt er meestal een paar dagen gewacht met het eerste badje. Bijvoorbeeld om de witte vernix laag lekker te laten zitten. Dit is de vette laag die de huid beschermt in de baarmoeder. Onderzoek laat zien dat vernix ook ná de bevalling belangrijk is, denk bijvoorbeeld aan temperatuurregulatie en een antibacteriële werking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *