Logo

Blog

Marjolein Leenarts vertelt alles over huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

Oké, dat er veel aan je lichaam verandert als je zwanger bent – dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat je aan je huid het een en ander kan opmerken? No worries. Niet iedereen krijgt er mee te maken en de meeste huidveranderingen trekken na de zwangerschap gewoon weer weg.

1. Striae
Om maar meteen met de meest gevreesde huidverandering te beginnen: striae. Het slechte nieuws is dat je er niets tegen kan doen. Je buik groeit nou eenmaal en je huid kan deze groei niet bijbenen. Resultaat is dat de onderste laag van je huid – het bindweefsel – scheurt. Dit zie je aan de striemen op je huid. Eerst zijn ze paarsrood en dus heel zichtbaar. Maar gelukkig worden ze écht lichter en minder zichtbaar – maar verdwijnen doen ze nooit.

2. Eczeem
Heb je aanleg voor eczeem? Dan kan het tijdens de zwangerschap ineens een stuk beter gaan met je eczeemklachten. Maar het kan ook zo zijn dat de klachten juist enorm verergeren. Dit merk je meestal al in het eerste of tweede trimester aan jeukende, rode, schilferende vlekjes of bultjes op de huid. Een vette zalf is soms voldoende, maar meestal is een medicijn of hormoonzalf nodig.

3. Puistjes
Misschien ben je ein-de-lijk van die ‘eeuwige’ jeugdpuistjes af. Misschien heb je nooit acne gehad. En dan ben je zwanger en plop: puistjes op je gezicht. Acne is zo’n huidziekte die vaak verergert tijdens de zwangerschap. Oorzaak is de toename van androgene hormonen. Na de zwangerschap verdwijnen de puistjes dus vanzelf.

4. Pigmentverandering
Misschien merk je al vroeg in je zwangerschap dat je huid donkerder wordt. Vooral de gebieden op je lichaam die al meer pigment hebben: oksels, tepels, genitaliën en de binnenkant van de bovenbenen… Pigmentverandering is heel gebruikelijk. Het komt vooral voor bij vrouwen die al meer pigment hebben in de huid. De toename aan pigment gaat na de bevalling langzaam weer weg.

5. Zwangerschapsstreep
In het tweede trimester kan je een donkere streep krijgen op je buik. Deze is soms wel een centimeter breed en loopt over het midden van de buik, over de navel naar beneden. Vooral onder de navel kan de lijn prominent aanwezig zijn. Je zult zien dat deze zwangerschapsstreep al enkele weken na je bevalling lichter wordt en uiteindelijk verdwijnt. Maar bij sommige vrouwen blijft hij altijd zichtbaar.

6. Moedervlekken
En ontdek je ineens nieuwe moedervlekken? Geen reden om je zorgen te maken, want het ontstaan van moedervlekken is een normaal verschijnsel. Naast dat er nieuwe ontstaan, kunnen je bestaande moedervlekken ook donkerder en dikker worden.

7. Jeuk
Om gek van te worden! Tijdens de zwangerschap kan je er om verschillende redenen extra last van hebben. Misschien is je huid droog, of je hebt jeuk door huidkleurige bultjes of galbultachtige plekken. Maar ook kan je jeuk hebben terwijl aan de huid niet veel te zien is – behalve de korstjes door het krabben zelf.

In dit laatste geval spreken we van zwangerschapsjeuk zonder huidafwijkingen. Typeer je de jeuk als heftig? Ga dan eens langs de dokter, want het kan een aanwijzing zijn voor problemen met de galafvoer en dit is gevaarlijk voor je baby. Maar is je huid gewoon droog, smeer dan een fijne parfumvrije bodylotion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.