Logo

Blog

Marjolein Leenarts vertelt alles over rosacea en wat je eraan kunt doen

Zwanger.. en opeens allemaal rode bultjes of vlekjes in je gezicht. Dat is natuurlijk het laatste waar je op zat te wachten. Maar wat kan het zijn en belangrijker, wat kun je eraan doen?

Rosacea en acne zijn beiden huidaandoeningen die vaak voorkomen, en die helaas ook vaak verergeren tijdens de zwangerschap.  Roodheid, bultjes, puistjes, gevoelige huid… allemaal tekenen van rosacea. Maar wat is dat eigenlijk rosacea?

De 9 meest gestelde vragen over rosacea op een rij..

Hoe spreek je rosacea uit?
Dokter spreken rosacea uit als rosáásea

Wat is het verschil met acne?
Rosacea en acne kunnen best op elkaar lijken. Een verschil is dat bij acne er bijna ook altijd sprake is van meeeters, en bij rosacea niet. Ook een rode kleur, opvallende bloedvaatjes ( couperose) ook typisch voor rosacea

Hoe weet ik of ik rosacea heb?
Rode vlekken in het gezicht, roodheid in het gelaat, een rode neus. Als je er met regelmaat last van hebt, denk je al snel: heb ik rosacea? Dat huid rood kleurt na inspanning, is normaal. Maar als je vaak last hebt van roodheid in je gezicht, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Ga voor jezelf de rosacea symptomen na: een gevoelige of branderige huid, zichtbare gesprongen bloedvaatjes, bultjes

Hoe zit het met rosacea en het weer?
Vaak hebben mensen met rosacea extra last in de winter. En dan met name vanwege de verschillende temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Maar er zijn ook mensen die vooral in de zomer, door de zon, meer last krijgen van rosacea.
Kan rosacea door medicijnen veroorzaakt worden?
Wanneer iemand vaatverwijdende medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, kunnen de bloedvaatjes in de huid iets verwijden. Dit kan ervoor zorgen dat de roodheid toeneemt. Ook kunnen corticosteroïden (prednison of in hormoonzalven) rosacea uitlokken of verergeren. Tijdens de zwangerschap kan rosacea ook erger worden. Niet altijd gelukkig!

Komt rosacea door voeding?
Nee, de oorzaak van rosacea ligt niet in voeding. En dus is er ook geen speciaal rosacea dieet waardoor de klachten zullen verdwijnen. Jammer is dat, want dat zou echt een mooie oplossing zijn… Wel is het zo dat bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de roodheid – tijdelijk – kan verergeren. Met name alcohol en scherp gekruid eten hebben deze eigenschap.

Is rosacea besmettelijk of gevaarlijk?
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken. Heb je rosacea en oogklachten? Dan is het belangrijk om je huisarts of oogarts te bezoeken voor een oogcontrole.

Wat kan een dokter bij rosacea?
Rosacea is een chronische huidziekte. Helaas is er geen blijvende oplossing tegen deze vervelende huidaandoening. Rosacea voor altijd genezen kan niet, maar je kan er wel wat aan doen. Als je aanleg hebt voor rosacea, dan zal deze – hoe vervelend ook – af en toe de kop op steken. Gelukkig zijn er voor deze periodes wel verschillende behandelingen.
Bij milde rosacea zijn er een aantal medicinale crèmes die ontstekingsremmend werken. Bijvoorbeeld metronidazolcrème of pimecrolimuscrème. Ook is er een crème die de rosacea mijt aanpakt, namelijk Ivermectine crème.

Soms wordt de behandeling met medicinale crèmes gecombineerd met ontstekingsremmers in de vorm van antibiotica. Deze moeten meestal langdurig geslikt worden.
Voor de roodheid kan behandeling met een vaatlaser verbetering geven. Ook zijn er camouflerende cosmetica crèmes te koop. Deze zijn vaak groen. Omdat groen een complementaire kleur is van rood, zorgt dit voor een neutraliserend effect.

Kun je rosacea behandelen tijdens de zwangerschap?
Van de medicijnen die hierboven genoemd staan, is allemaal onvoldoende bekend of ze veilig zijn tijdens de zwangerschap, en dus worden ze niet voorgeschreven.
Het is natuurlijk wel veilig om camouflerende make up te gebruiken!

Meer weten over rosacea?
Ik heb sinds kort een eigen You Tube kanaal, waar ik allemaal praktische tips en uitleg geef over de huid. En het goede nieuws is: Abonneren is helemaal gratis!

Kijk hieronder voor 6 huidverzorgingstips bij rosacea en alles over de oorzaak van rosacea:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *