Logo

Baby & Kids

MOMMY WISDOM: FLORINE DUIF

Woonplaats Den Haag
Werk Ondernemer, oprichtster FlorineDuif en TheMompany.com, schrijver van het boek ‘Moeder Genoeg’
Moeder van Isabel Chloé (6), Lexie Loren (2), Bodhi Joseph (0)

Hoe bevalt het moederschap?
‘Nu met drie kinderen ben ik daar wel aan gewend. Ik vind het onwijs leuk en een goede leerschool. Het is een heel proces en een spiegel van jezelf. Het gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Tegelijkertijd is het ook erg intuïtief. Ik was jong toen ik moeder werd. Ik was toen anders dan ik nu ben, maar het is gewoon echt “learning by doing”. Nu met Bodhi, onze derde spruit, valt alles op zijn plek. Natuurlijk komen er nog struggles aan, maar ik ben ook maar een mens. Maar het belangrijkste is dat we ons daar niet schuldig over hoeven te voelen. Als je dat niet doet, is het moederschap een feestje en kun je er nóg meer van genieten.’

Is het wat je ervan had verwacht?
‘Nee. In zoverre dat ik vroeger altijd dacht dat het krijgen van kinderen hetzelfde was als het verzorgen van je poppen of barbies. Wist ik veel wat het moederschap inhoudt. Ik had m’n eigen moeder als voorbeeld en ergens “zag het er wel gemakkelijk uit”. Wat ik er niet bij had gerealiseerd is dat je jezelf zo erg tegen zou komen. Het is ook erg bepalend in welke fase van je leven je kinderen krijgt. Ik heb in drie verschillende fases kinderen gekregen. Bij mijn eerste kindje ging ik nog uit en was ik ongeveer net klaar met studeren. Bij de tweede koos ik voor het fulltime ondernemerschap en bij de derde is het ondernemen alweer gegroeid en zit ik al veel verder in die fase. Plus, je wordt zelf een stukje ouder en wijzer en sinds ik me meer met spiritualiteit ben gaan bezighouden sinds een jaar of vijf, heb ik ontzettend veel over mezelf en m’n gezinssamenstelling van vroeger en nu geleerd. Ik weet nog steeds niet wat ik allemaal nog kan verwachten. Het is een verrassing en ik laat het gewoon op me afkomen.’

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?
‘Buiten dat je jezelf dus tegenkomt en het moederschap een enorme spiegel is en je veel van jezelf leert, is het ook heel mooi om je kinderen echt iets mee te geven. Om het zo te zeggen dat je ze kunt “afleveren” als mooie personen en ze de juiste normen en waarden meekrijgen zodat ze de wereld ook wel een stukje mooier kunnen maken. Het krijgen van kinderen is niet vanzelfsprekend en er gebeurt ook heel veel shit op deze wereld. Er is absoluut nog een zoektocht naar een balans en meer vrede en ik hoop mijn kinderen dat mee te geven. Als je dat kunt bijdragen vind ik dat een heel mooi iets. Daarnaast opent er als je moeder wordt een emotie waarvan je niet wist dat het bestond. Het is veel meer dan liefde.’

Hoe zou je jezelf als moeder omschrijven?
‘Ik ben een heel open moeder. Alles is bespreekbaar, zowel over het moederschap als met en over mijn kinderen. Sowieso binnen ons gezin bespreken we alles en zijn er geen dingen die niet kunnen of niet mogelijk zijn. We laten ze vrij in hun keuzes en zullen onze kinderen nooit pushen. Daarnaast ben ik precies de moeder die mijn kinderen nodig hebben. Zo ben ik ook naar m’n eigen moeder gaan kijken. Ik leer van hen, zij zullen door mij – en door hun vader – de lessen meekrijgen die ze verder zullen helpen in hun leven.’

Op welke manier heeft het moederschap je veranderd?
‘Heel veel manieren! Ik ben gegroeid als mens, in mijn persoonlijke ontwikkeling. Een bevalling is al een life changing moment, dus daar begint het al. Het moederschap heeft me veel geleerd en op persoonlijk vlak veel gebracht. Ik ben er ook achter gekomen dat ik zakelijk gezien graag wil uitbreiden, op een manier waarbij ik andere moeders en vrouwen kan helpen op zakelijk- en privévlak. Life with kids is gewoon anders, dus je gaat natuurlijk minder uit. Ik zorg er wel voor dat ik mijn vrienden en vriendinnen genoeg kan blijven zien, want ook dat vind ik heel erg belangrijk.’

Meer Mommy Wisdom? Talkies Beauty Issue ligt nu in de winkels!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *