Logo

Q&A

Prêt à Pregnant Talks with… Anouk Buziau

Met haar fashion boutique ‘Gesponnen Suiker’ aan de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam Oud-West laat Anouk menig modehartje sneller kloppen. Anouk heeft een waanzinnige smaak en dat komt terug in haar winkel (off – en online). Op dit moment is Anouk in verwachting van een baby boy en inspireert zij in haar winkel en op social media veel moms to-be met haar waanzinnige looks. Vandaag praten we met Anouk over deze spannende tijd, fashion en meer.

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat was je eerste reactie toen je erachter kwam?
OMG!! Deze kleine uk kwam als een verassing haha. Ik kwam erachter omdat ik me zo ontzettend ziek voelde. Ik heb toen voor de zekerheid een test gedaan. Ik kon het eigenlijk niet echt geloven! Soms nog steeds niet.

Hoe hebben jullie het familie en vrienden verteld?
De dag nadat ik erachter kwam, vertrokken we voor een weekendje naar Noordwijk om een paar dagen uit te waaien op het strand. Dit viel helaas een beetje in het water, want het overgeven begon de volgende dag en dit was zo heftig. Ik heb alleen maar het bed en de wc gezien. Toen we terugkwamen kon ik niet wachten om het mijn familie te vertellen. Ik heb mijn moeder gebeld en zij ging helemaal door het lint! Ze heeft zelf 7 kinderen en ik ben de oudste, dus ze is zo blij dat er nu eindelijk een kleinkind komt!

Mijn twee zusjes waren toevallig samen toen ik met hen ging FaceTimen en dat was echt heel erg leuk! Daarna ook direct mijn vier broertjes gebeld via FaceTime. Twee van hen konden opnemen en de andere twee heb ik het nieuws geappt, want ik kon niet meer wachten. Ik wilde het eigenlijk het liefst aan iedereen tegelijk vertellen, maar het is erg lastig om een gezin met zoveel kinderen bij elkaar te krijgen en ik was daar ook te ziek voor.

Damon had zijn ouders gebeld met de smoes dat er iets aan de wasmachine kapot was, dus die stonden een paar uur later met gereedschap voor de deur haha. Ontzettend blij waren ze! Ook voor hen het eerste kleinkind!

Na de 20 weken echo heb ik een post geplaatst op de Gesponnen suiker Instagram om het nieuws aan iedereen te vertellen. Dat was echt zo ontzettend leuk!! Ik heb enorm veel berichtjes gekregen en veel klanten kwamen langs in de winkel om me te feliciteren. Ik was een beetje overweldigd door alle aandacht en lieve berichtjes. Zo veel en zo leuk!

Hoe verloopt je zwangerschap tot nu toe? Last van kwaaltjes?
Het overgeven was zo erg dat ik binnen no time naar het ziekenhuis moest. Ik was uitgedroogd en ondervoed geraakt. Niet heel fijn als je een piepkleine baby in je buik hebt. In het ziekenhuis kreeg ik een infuus en dat heeft gelukkig goed geholpen. Daarna heb ik thuis nog maanden op de bank gelegen. Zelfs de medicijnen die ik meekreeg hielpen niet genoeg. Ik moest continu overgeven en ik kon niet eens een slokje water binnenhouden. Ik kon alleen maar liggen en amper bewegen. Zelfs van geluiden, kleuren of bewegingen moest ik alweer overgeven. Het enige dat ik kon doen, was stilliggen op de bank met een nat washandje in mijn mond om toch een paar druppels water binnen te krijgen. Dit duurde in totaal 4 maanden. Ik had dit niet zien aankomen en ik had nog nooit gehoord dat je zo ziek kon zijn van zwanger zijn. Toen ik niet meer zoveel hoefde over te geven, ben ik direct weer aan het werk gegaan, want ik miste dat zo erg! Gelukkig hadden de meisjes heel erg hun best gedaan toen ik er niet was. Damon heeft ook gerend voor twee; op werk mijn taken opvangen en thuis ook nog voor mij zorgen.

Naast het overgeven heb ik vanaf dag één mega jeuk over mijn hele lichaam. Dit is soms echt niet te doen en ik smeer me elke dag in met allerlei zachte olies en crèmes, maar helaas blijft de jeuk aanhouden. Ik heb helaas ook veel buikpijn, maar dat komt omdat ik teveel doe. De dokter heeft al gezegd dat ik rustig aan moet doen, maar dit blijft lastig met een eigen bedrijf.

Met het gevolg dat de verloskundige me een paar weken geleden door heeft gestuurd naar het ziekenhuis omdat ik zoveel klachten had. Van de hele dag sterretjes zien en verslechterd zicht tot enorme buikpijn en eiwitten in urine. Ik moest meteen alles laten testen en mijn buik werd met banden aan de monitor gelegd voor een hartfilmpje van de baby. Gelukkig was uiteindelijk alles goed met de baby, maar moest ik wel verplicht minder gaan werken, omdat ik anders een te grote kans zou hebben op vroeggeboorte.

De afgelopen twee weken weer twee keer doorgestuurd naar het ziekenhuis. De eerste keer omdat de baby minder goed was gegroeid en de tweede keer, omdat ik de baby veel minder voelde dan normaal. Doodeng en heb echt in de stress gezeten, maar gelukkig was dat uiteindelijk ook allemaal weer goed.

Een hormoonbommetje of helemaal zen?
Ik ben wel iets labieler, maar dit komt denk ik ook omdat ik te weinig goed slaap. Dit in combinatie met veel werken, maakt me wel wat labieler. En omdat de zwangerschap wat ‘hobbelig’ verloopt i.v.m. alle ziekenhuisbezoeken ben ik ook wel een beetje gestrest.

En cravings? Waar kunnen we jou midden in de nacht voor wakker maken?
Vers geperste jus !! Zo lekker!

Willen jullie het geslacht weten?
Ja! Het wordt een jongetje! Zo schattig en stoer. Iedereen dacht dat ik een meisje zou krijgen. Dit komt waarschijnlijk door Gesponnen Suiker. De pui van de winkel is tenslotte helemaal roze en ik ben natuurlijk elke dag met jurken en rokjes bezig. Iedereen dacht dus automatisch aan een meisje, maar ze hadden het helemaal mist. Zelf wist ik vanaf dag één al dat er een kleine boef in mijn buik zat.

Heb je al leuke dingen geshopt voor de kleine? Wat zijn tot nu toe jouw favoriete aankopen?

Ja! De babykamer voorbereidingen zijn in volle gang.

Met mijn moeder heb ik de familiewieg weggebracht naar Elza om opnieuw te laten bekleden. De wieg is al meer dan 120 jaar oud en de hele familie heeft erin gelegen; van oma’s tot neefjes tot achternichtjes. En natuurlijk ook ik en mijn broers en zussen. Ik kon me de wieg nog zo goed herinneren. Ik heb de wieg laatst opgehaald bij mijn achterneef. Hij zat helemaal onder het stof en de bekleding was geel, kapot en vies. Gelukkig is Elza is de beste en staat de wieg nu klaar om door haar onder handen genomen te worden. Ik kan niet wachten en ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat. De wieg wordt heel fris wit met een mooi hemeltje en zacht stoffen. Ik vind dat zo mooi, een piepkleine baby met hemels wit om zich heen.

Met mijn schoonmoeder ben ik een kinderwagen gaan kopen, heel gezellig! Echt een uitje, maar jeetje wat vond ik dat lastig. Zoveel keus en zoveel dingen waar je opeens over na moet denken, maar het is gelukt en ik kan niet wachten totdat deze ook binnen is!

Mijn zusjes wilden me helpen met de inrichting van de babykamer. Amée heeft de commode in elkaar gezet en Ella heeft de babybox en het babybadje in elkaar gezet. Heel gezellig en lief was dat.

Ik laat mijn oude antieke kledingkastje helemaal opknappen door een antiquer. Deze had ik als kind altijd op mijn kamer staan en is tot op de dag van vandaag met mij mee verhuisd. Helaas niet altijd even voorzichtig mee omgegaan en niet heel goed onderhouden, dus hij kan wel wat zorg en liefde gebruiken. Frederik komt volgende week langs om het kastje te restaureren en repareren. Ik ga dit mooie kastje gebruiken als kledingkast op de babykamer.

Ik heb stad en land afgezocht naar leuke lampen, maar ik vind de kinder -babylampen eigenlijk allemaal niet zo mooi. Ik ben nu op een veilingsite aan het bieden op een klassieke lamp die ook bij het huis past. Er komen vast genoeg lieve knuffels en kleertjes in zijn kamertje, dus ik vind het mooi als de rest niet te kinderlijk is.

Verder had ik nog niet zoveel spulletjes of kleertjes gekocht en toen kwam vorige week de verassing van mijn leven! Mijn moeder had met mijn zusjes een Babyshower georganiseerd in de tuin van mijn ouderlijk huis. Het was net een Sprookje. Ik had dit zo niét verwacht en ze hadden het allemaal zo prachtig versierd en mooi aangekleed. De hele tuin stond vol met bloemen en ballonnen, en een lange tafel vol met lekkere hapjes die mijn schoonmoeder had gemaakt. De uitnodigingen waren ook erg mooi en iedereen kreeg een goodiebag met een schattig plantje mee naar huis. Ze hadden al mijn dierbaren uitgenodigd; van mijn oude oma, ooms & tantes, tot vrienden & vriendinnen van vroeger en nu. Ik wist niet wat ik zag toen ik de tuin in kwam lopen en alleen mijn moeder daar verwachtte… Echt een wonder dat ze dit allemaal geheim hebben kunnen houden:). Na deze dag had ik opeens héél veel nieuwe mooie spulletjes voor de baby die ik allemaal cadeau heb gekregen van iedereen.


In de shop heb je sinds kort een categorie met pregnant proof items. Hoe selecteer je deze items?
Omdat we elke week een nieuwe collectie hebben, maken we veel foto’s & stories voor Instagram en de webshop. Ik maak leuke setjes met de items die binnen zijn en ik kijk dan waar ik nog inpas of nog in kan groeien. Echt ideaal voor de suikers die ook zwanger zijn. Ik heb voor Gesponnen Suiker gekeken of ik speciale zwangerschapsmerken wilde toevoegen aan het assortiment, maar eerlijk gezegd vind ik het allemaal niet zo leuk en omdat je het maar kort aankunt, wil je er ook niet teveel geld aan uitgeven. Ik trek dus gewoon lekker de Gesponnen Suiker Collectie aan en soms een maatje groter!

Wat zijn DE must-haves voor moms to-be dit seizoen?
Lange jurken zijn favoriet deze zomer! Je voelt je meteen feestelijk en je hoeft er qua schoenen niet te ingewikkeld over na te denken. Omdat je steeds groter wordt en misschien wel vocht gaat vasthouden, kun je niet al je mooie sexy schoentjes meer aan. Kies dus bij een lange jurk voor een stoer laarsje of mooie sandaaltjes. Toffe sneakers zijn natuurlijk ook helemaal goed!

Een rokje met top is natuurlijk ook fantastisch om lekker mee te combineren. je kunt het rokje boven je buik dragen met een leuk shirtje (maatje groter nemen van het rokje, want anders wordt deze te kort) of onder je buik dragen met mooie strakke top erop. Leuk met stoere cowboy boots eronder!

Wat draag je zelf het liefst nu je buik steeds groter groeit?
Ik draag nu veel soft flared broekjes die we op dit moment in de winkel verkopen. Deze combineer ik elke dag met een ander zacht truitje! Deze truien hebben we in 45 kleuren en er komen elke week nieuwe tinten bij. Dit truitje zit waanzinnig lekker en staat te gek. Nu het eindelijk lekker weer wordt, kan ik niet wachten om rokjes met onze gekleurde zachte truitjes te dragen of een van de nieuwe (lange) jurkjes uit de winkel! Ik trek graag iets gezelligs aan nu ik aan het groeien ben, want het is echt wennen hoe mijn lichaam veranderd.

Heb je al nagedacht hoe je het runnen van jouw (web)shop wilt gaan combineren met moederschap?
Nog niet heel concreet, maar ik hoop dat de baby een beetje makkelijk is. Het lijkt me namelijk heerlijk om hem vaak mee te kunnen nemen. Dat zijn weer de voordelen van een eigen bedrijf, ik kan alles zelf kan bepalen. De nadelen zijn juist helaas wel bikkelhard. Als ik ziek ben en half kostend op de vloer sta, dan moet ik er toch zijn. Alles gaat namelijk gewoon door en helemaal bij ons. De winkel is 7 dagen per week open en er zit echt heel veel werk in de supersnel wisselende collecties.

Maar eerst de bevalling. Hoe bereid je je hier op voor?
ik heb hier nog niet over na durven denken, maar ik heb mezelf wel ingeschreven voor een zwangerschapscursus bij Carita Salomé. Vriendinnen die al een kindje hebben, hebben deze cursus aangeraden. Even verplicht 2 uur over baby’s, de bevallingen etc praten. Dit lijkt me heerlijk en ook goed, omdat mijn telefoon de hele dag gaat en de social media van de winkel 24/7 doorgaat. Zo ben ik verplicht om 2 uur niet bereikbaar te zijn :).

Je ziet er stralend uit. Wat zijn jouw beauty secrets?
Ik ben zo blij dat ik weer goed kan eten! Ik was zo dun, slap en zwak. Nu ik alles weer kan eten, merk ik hoe snel mijn lichaam weer aansterkt. Echt ongelofelijk hoe de natuur werkt. Ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen hoe slecht ik me gevoeld heb. Ik eet zonder te overdrijven echt alles waar ik zin in heb haha. Behalve dan de dingen die ik nu niet mag, zoals rauwe vis en rauw ei etc. Heel jammer van de tiramisu, want dat is echt mijn lievelings. Zodra ik bevallen ben, ben ik van plan dit zo snel mogelijk te maken.

Last but not least. Wat is de beste pregnancy tip die je tot nu toe hebt gekregen?
Een massage nemen! Dat werkt zo goed en ontspannend. Kies dan wel voor een salon waar ze een gat in de bank hebben voor je buik, zo handig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *