Logo

Q&A

Prêt à Pregnant talks with Anouk Hoogendijk

“So excited and happy to finally shout out from the rooftops: we are expecting a baby” met deze woorden maakte ex-voetbalster Anouk Hoogendijk dat zij en haar vriend Pieter een kindje verwachten. Na een succesvolle carrière, een aantal mooie tv programma’s en een prachtige reis naar Nieuw Zeeland was het tijd voor de grote stap. Anouk voelt zich goed en is enorm gelukkig met de kleine op komst. Wij spraken haar over dit spannende avontuur.

© Laura de Mildt

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Hoe gaat het met je?

Dankjewel! Best wel goed eigenlijk. Ik heb mijn misselijke periode achter de rug. Ik ben nu bijna 20 weken en het is nog niet echt aan me te zien, maar ik merk wel dat mijn buik nu begint te groeien

Heb je er altijd van gedroomd om mama te worden?

Ja eigenlijk altijd al. Vanaf dat ik zelf kind was, vond ik kinderen al leuk. Toen ik nog op de basisschool zat, paste ik al op alle kinderen uit de straat. Toch heeft het nog wel een tijd geduurd tot ik er echt klaar voor was. Mijn vriend had dit eigenlijk ook. We waren er wel al lang over uit de we graag kinderen zouden willen krijgen, maar ons leven was er nog niet klaar voor. Alles stond in mijn leven in het teken van mijn voetbalcarrière. Toen ik stopte met voetballen kwamen er leuke tv programma’s op mijn pad waarvoor ik ook veel moest reizen. Deze tijd had ik ook echt even nodig.

Heeft het lang geduurd voordat je een positieve test in je handen had?

Eigenlijk niet. Toen Dancing with the stars vorig jaar in November was afgelopen zijn we in december vertrokken naar Nieuw Zeeland en hebben we een mooie reis gemaakt met z’n tweeën. Dit stond al heel lang op de planning. Toen we terugkwamen waren we er allebei helemaal klaar voor. Ik ging er vanuit dat het best wel lang kon duren, omdat dit bij mijn moeder ook het geval was. We hielden er dus rekening mee dat het wel tot het einde van het jaar  of langer kon duren, maar het was gelijk al raak. Dit voelde echt als een geschenk voor ons. Ik was ook wel een beetje in shock, want ik dacht dat ik ongesteld was. Dit bleek een innestelingsbloeding van ruim 5 dagen te zijn.

Wat was de eerste reactie van je vriend?

Toen ik toch ging twijfelen of ik wel echt ongesteld was, heb ik een test gekocht toen hij aan het werk was. Ik stuurde een foto van de test met de vraag: ‘Bij een kruisje ben je zwanger. Waar lijkt dit op?’ Hij zag direct dat het een kruis was en ik dus zwanger was. Ik moest eerst nog 3 testen doen voor ik het zelf ook geloofde haha.

Hij was heel blij, maar we wilden ook nog niet te blij zijn, omdat het zo pril was. We hadden tegen elkaar gezegd dat we tot de 12 weken echo zouden wachten met blij zijn. Ik bleef maar bloedverlies houden en ik had ook buikpijn. Toen heb ik toch maar even de verloskundige gebeld en mocht ik direct komen voor een echo. Ik was toen 7 weken zwanger. Het kloppende hartje zien, was echt een heel bijzonder moment.

© Laura de Mildt

Heb je last van kwaaltjes?

Van week 5 tot 15 ben ik dag en nacht misselijk geweest. Dat was wel vervelend, maar het was gelukkig goed te doen. Het hoort erbij en het is het waard. Dankzij de lockdown heeft niemand het gelukkig gemerkt haha. Ik was te misselijk om naar etentjes en zulk soort dingen te gaan, maar ik hoefde geen smoesjes te vertellen, want niemand mocht de deur uit. Doordat niemand het doorhad, kwam het echt als een verrassing voor iedereen.

Ben je als topsporter nu bewuster met je voeding bezig?

Ik merk dat ik sneller vol zit, dus ik probeer wat vaker te eten. Ik zorg ervoor dat ik alle voedingsstoffen goed binnenkrijg. Het is zeker een voordeel dat ik als topsporter gewend ben om met mijn voeding bezig te zijn. Ik zei altijd dat ik helemaal los zou gaan als ik gestopt zou zijn met voetballen, maar het zit gewoon in me om gezond en bewust te eten haha. Ik vind het stiekem ook wel spannend dat ik niet meer de volledige controle over mijn lijf heb. Het enige wat ik kan doen is goede dingen eten en blijven bewegen. Ik kan niet voorkomen dat ik dik ga worden en dat ik wil ik natuurlijk ook helemaal niet, maar toch is het voor mij wel spannend. Het gaat nu om de baby en niet om dat ik er fit en goed uit moet zien.

En hoe zit het met de hormonen? Heeft je vriend al midden in de nacht augurken met slagroom voor je moeten maken?

Volgens mij valt dat nog mee en daar is mijn vriend het ook mee eens haha. Hij vindt me juist heel positief en gelukkig. Hij zegt steeds dat hij zo trots is dat ik er zo goed mee omgaan, dus dat vind ik wel heel fijn. Ik heb ook nog geen gekke cravings. Ik heb vooral veel zin in appels en aardbeien, dus het kan erger haha.

Het zijn bizarre tijden. Hoe is het om zwanger te zijn tijdens de Corona crisis?

Voor mij was het eigenlijk wel heel fijn. Ik kon veel mijn rust pakken en ik had echt tijd voor mezelf. Het nadeel was wel echt dat ik het niet kon vertellen zoals we graag hadden gewild. We konden niemand omhelzen en alles was wat afstandelijker.

Mijn vriend kon niet mee naar de echo, dus dat was wel echt jammer. Hij had zich er natuurlijk op verheugd om het hartje te horen en zijn kindje voor het eerste te zien. Gelukkig konden we facetimen, zodat hij er toch bij was. Volgende week hebben we de 20 weken echo en dan mag hij gelukkig wel mee! Verder gaan alleen de noodzakelijke afspraken door.

Hoe hebben jullie het aan iedereen verteld?

Ik heb het mijn ouders al snel verteld, want zij eten veel dingen die je als je zwanger bent niet mag eten. Vaak rauwe vis en biefstuk, dus toen ik zei dat ik liever een kroket wilde in plaats van sashimi realiseerde ik me dat die smoes maar één keer zou werken. Toen ik wist dat het hartje klopte heb ik het verteld. Niet op een speciale manier, maar ik heb het er gewoon uitgegooid haha. Ze zijn heel blij en zijn zelfs al verder met de babykamer dan wij zelf. Verder hebben we het vooral via FaceTime verteld.

© Laura de Mildt

Op Insta vertelde je openhartig over het wel of niet weten van het geslacht. Ben je van plan om veel te gaan delen met je volgers?

Niet bewust, want ik heb echt wel een voetbalpubliek. Maar ik merk dat het heel leuk ontvangen wordt en ik krijg heel veel berichten. Op social media laat ik gewoon zien wat mij bezighoudt. Dit was eerst voetbal en nu is dat vanzelfsprekend mijn zwangerschap. Niet bewust dus, maar ik denk dat ik er wel wat meer over zal posten.

Je bent natuurlijk super sportief. Heb je jouw work outs al aan moeten passen aan de zwangerschap?

Ik volgde tijdens de lockdown thuis lessen, maar ik merkte dat het af en toe net te zwaar was. Ik ben nu met de Mom in Balance training begonnen. Dit doe ik in een park met een groepje ander mama’s, echt heel leuk. Je leert ook precies wat je wel en niet kunt doen, dus dat voelt wel heel goed. Ik ga normaal snel over mijn grens heen, dus het is wel heel goed dat ik leer om gecontroleerd dingen te doen en wat afgeremd wordt.

Hoe gaat het met de voorbereidingen?

Ik denk steeds joh dat komt wel, we hebben nog tijd. Tot de verloskundige vroeg of ik al kraamzorg geregeld had. Toen wist ik eerst niet eens wat ze bedoelde, dus na een korte uitleg hebben we dit gelijk geregeld. Daarna zeiden we tegen elkaar dat we misschien maar elke week een soort vergadering moeten plannen waarin we een lijstje maken met alles wat we moeten doen. Er zijn zoveel dingen waar je opeens over na moet denken. Er zijn ook zoveel spullen en ik heb nog geen idee wat allemaal echt nodig is en wat luxe producten zijn. Er gaat een wereld voor me open!

We zijn nu aan het nadenken over de opvang. Mijn vader en moeder gaan een dag en een nacht oppassen en mijn vriend neemt straks een papa dag. Voor mij als zzp’er zal het even zoeken worden, omdat mijn werk zo onregelmatig is.

© Laura de Mildt

Hoop je dat jullie zoontje jouw talent zal erven?

Ik zou het heel leuk vinden natuurlijk en we gaan zeker van jongs af aan voetballen, maar als hij het niet leuk vindt dan is het natuurlijk geen must. Sporten vind ik wel een must. Mijn vriend is honkballer, dus een bal komt er sowieso haha!

Zijn jullie al begonnen met de inrichting van de babykamer?

Ik ben wel een beetje aan het rondkijken, maar we moeten er nog wel echt mee aan de slag gaan. We zijn afgelopen jaar verhuisd en er moet sowieso nog veel in huis gebeuren. We zijn nu flink aan het doorpakken en dan komt de kamer ook aan de beurt. We hebben heel veel zin om er iets leuks van te maken.

Waar kijk je het allermeeste naar uit als de baby er straks is?

Het moment waarop het kindje straks op de wereld is! Dat alles er op en eraan zit en dat alles gelukt is. Het lijkt me zo bijzonder om een mensje van ons op de wereld te zetten. We zijn ook heel erg nieuwsgierig naar wat voor kindje het wordt. Wij waren als kind namelijk heel verschillend. Mijn vriend was als kind heel verlegen en ik was heel bijdehand. Ik ben zo benieuwd wat we in hem of haar van onszelf gaan herkennen.

Ben je bang voor de bevalling?

Nog niet, maar dat heb ik vaak met onbekende dingen zoals bijvoorbeeld een operatie. Ik probeer er dan niet over na te denken totdat het zover is, omdat het toch komt. Ik wil me er wel in gaan verdiepen, want ik wil wel weten wat er allemaal gaat komen en welke opties je hebt. Ik stel me er wel op in dat het de heftigste dag uit mijn leven gaat worden.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *