Logo

Q&A

Prêt à Pregnant talks with… Denise Kortlever

Denise Kortlever is een echte food goeroe en heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Ze heeft al meerdere boeken op haar naam staan en in oktober verschijnt haar nieuwste kindje: Oh baby!. Daarnaast werkt zij als culinair journalist voor onder andere &C, LINDA.TV en Vogue. Op haar site thealldaykitchen.com deelt zij favoriete recepten, maar ook fijne culinaire adressen die zij tijdens haar reizen heeft ontdekt. In september 2017 werd zij de moeder van zoon James en na de rollercoaster van het eerste half jaar geniet zij nu volop van het motherhood.  

 James wordt alweer bijna 1. Hoe heb je het eerste jaar als mom ervaren? 

Ik kan me haast niet voorstellen dat ik alweer bijna een jaar moeder ben. Het is zó snel gegaan. Het eerste halfjaar vond ik nogal een rollercoaster, omdat James enorme reflux had. Ondanks alle maatregelen en medicatie bleef dat hardnekkig en daardoor stonden de eerste maanden in het teken van best wat zorgen, veel troosten en heel weinig slaap. Tegelijk heb ik toen ook echt wel genoten, want wat was ik blij om eindelijk moeder te mogen worden. Na een maand of 6 keerde het tij langzaam en werd James een vrolijke baby zonder pijn. En wat geniet je daar dan dubbel en dwars van! James is een onwijs energiek en knuffelig mannetje dat me elke dag weer ontzettend aan het lachen maakt.  

Wat waren voor jou de meest memorabele momenten? 

Uiteraard alle eerste keren (van het eerste lachje tot de eerste keer ‘mama’) en de kraamweek, maar zeker ook de eerste vakantie samen. Daar hadden we uitgebreid de tijd om van James te genieten. Ik vind vooral die onvoorwaardelijke liefde die je vanaf het begin voor je kindje voelt zoiets bijzonders. Ook Pieter als vader en mijn ouders als opa en oma zien vind ik echt heel waardevol.  

Hoe vind jij ontspanning tijdens stressvolle periodes? Kun je jouw ultieme mommy me time moment beschrijven? 

Het maken van een boek is naast waanzinnig leuk ook altijd best stressvol, vooral omdat ik vrijwel alles zelf doe. In combinatie met heel weinig slaap en een turbulente periode was dat pittig en had ik af en toe écht ontspanning nodig. Voor mij is dat bijvoorbeeld (liefst niet-werk gerelateerd) uit eten gaan of een nachtje weg. Even alleen Denise zijn i.p.v. mama. Heel fijn vind ik het ook om een massage te nemen. Tijdens mijn zwangerschap deed ik dat ook regelmatig en ik merk dat je van zo’n uurtje spa-time altijd enorm opknapt.  

Je ziet er waanzinnig uit. Wat is jouw geheim? Heeft gezonde voeding hier een aandeel in? 

Wat lief! Ik ben natuurlijk – zeker ook door m’n werk – bewust bezig met eten. Ik geloof enorm in balans en variatie en in jezelf niets ontzeggen. Ik heb niks bijzonders gedaan om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken, dus het is ook vast een kwestie van goede genen. En ik probeer weer tijd vrij te maken voor beweging: vroeger heb ik professioneel gedanst en tegenwoordig doe ik graag aan pilates of body balance. Een goede nacht slaap scheelt ook enorm en anders is er gelukkig altijd nog concealer. Ik kon het eerste halfjaar niet zonder 😉 

Let je als echte food goeroe meer op je eten sinds je moeder bent? 

Ik lette vooral tijdens mijn zwangerschap meer op. Ik voelde een enorme verantwoordelijkheid voor dat kleine mannetje in mijn buik, dat toen al van mij afhankelijk was. Maar ook daarna bleef ik bewuster, ik wist dat ik het met al die korte nachtjes anders écht niet vol zou houden.  

Wat was het eerste hapje van James? 

Puree van courgette. Uiteraard zelfgemaakt, want dat vond ik hartstikke leuk. James vond het maar wát lekker, maar dat geldt eigenlijk voor alles. Hij is tot nu toe (*klopt af*) een heel makkelijke en gretige eter.  

 Je boek ‘Oh Baby’ met de lekkerste gerechten tijdens de zwangerschap komt bijna uit. Is dit boek ontstaan uit jouw eigen zwangerschap? 

Inderdaad! Toen ik zwanger was, ontdekte ik dat je vooral hoort wat je allemaal niet mag. Ellenlange lijsten met dingen die je beter niet kunt eten, saaie dagmenu’s… Alsof je als zwangere vrouw totaal niet meer geïnspireerd wilt worden. Ik wilde dolgraag een heerlijk kookboek creëren, dat perfect zou zijn als cadeautje voor jezelf of een zwangere vriendin/zus/dochter/collega. Om te laten zien dat je in je zwangerschap (en nog heel lang daarna!) gevarieerd, gezond, makkelijk en vooral waanzinnig lekker kunt blijven eten.  

© Esmee Franken

 Wat at je zelf het liefst tijdens je zwangerschap? Had je last van cravings? 

Ik had zeker cravings. De eerste maanden had ik vooral een grote behoefte aan vlees (terwijl ik normaal niet zo’n carnivoor ben), vooral hotdogs vond ik ineens zalig. Liefst op een knapperig broodje met heel veel pittige mosterd, maar een kant-en-klare variant voldeed ook prima. Later kreeg ik wat meer zin in zoete dingen (nachtelijke trek in roomcroissants, heel onhandig) en in eten van vroeger. Ik vind het nog steeds heel grappig om zwangeren naar hun cravings te vragen en die komen ook zeker terug in het boek.  

 Wat is jouw lievelingsgerecht uit het boek? 

Oh, dat vind ik altijd zo’n lastige vraag! Ik ben gek op de citroentoetjes met vlierbloesem: heel easy en echt zalig. De balsamicozalm is een ideaal gezond gerecht en de steak tartare van watermeloen vind ik een heel fijne variatie op het gerecht dat ik als zwangere zo miste. En dan m’n lievelingslasagne voor in de vriezer, zodat je in de kraamtijd ook heerlijk eet.  

 Heb je tips voor moeders met lastige eters? 

James eet pas sinds kort echt met ons mee en is een heel makkelijke eter, dus ik heb (tot nu toe!) makkelijk praten. Ik heb hem vanaf het begin bewust veel verschillende smaken en structuren laten proeven, ben begonnen met groenten i.p.v. fruit en bood alle smaken eerst apart aan voor ik combinaties maakte. Maar het is vast ook grotendeels mazzel.  

Bij oudere kindjes zou ik ze zoveel mogelijk laten helpen – zelfgemaakt eten is immers véél lekkerder! – en vlak voor het diner al wat rauwkost etc. op tafel zetten om de grootste trek te stillen en meteen wat vitamines binnen te krijgen.  

 En hoe zorg je ervoor dat James gevarieerd eet? 

James eet tegenwoordig hetzelfde als wij (maar dan wat fijner gesneden/geprakt) en die maaltijden zijn heel gevarieerd, dat is het grote voordeel van mijn werk. Net als een goedgevulde koelkast, dus ook in zijn broodbeleg en fruithappen zit veel variatie. Met het warme weer maak ik vaak supersnel ijs van gepureerd bevroren fruit en dat is ook altijd een succesnummer.  

 Wat is jouw guilty pleasure? 

Ik geloof niet zo in de term ‘guilty pleasure’ (je schuldig voelen over eten zou nooit moeten), maar ik snap de term natuurlijk wel. Ik eet eigenlijk altijd pure chocolade, maar voor Kindersurprise-eieren heb ik een zwak. Stukje jeugdsentiment.  

© Esmee Franken

 Hoe omschrijven jouw vrienden en familie jou in 10 woorden? 

Ik heb het even nagevraagd: enthousiast, doorzetter, attent, grappig, zorgzaam, perfectionistisch, trouw, creatief. 

And last but not least…… Wat is jouw ultieme mommy tip? 

Maak je niet te druk en vertrouw op je instinct. Ik had een miljoen boeken over baby’s gelezen om helemaal voorbereid te zijn, maar had die intensiteit van de eerste maanden nooit zien aankomen. Het duurde even voordat ik echt durfde te vertrouwen op mijn moedergevoel. Iedereen heeft een mening, maar uiteindelijk gaat het erom dat je je gevoel volgt. Je weet zelf meestal heel goed wat het beste is voor je kindje en uiteindelijk is jouw liefde toch echt het belangrijkst.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.