Logo

Q&A

Prêt à Pregnant Talks with… Marrit Nicolai

Vandaag praten we met fit mom Marrit Nicolai. Bijna 2 jaar geleden kreeg zij samen met haar verloofde Warner Hahn een prachtige dochter, Daisy. Afgelopen november lanceerde zij haar boek #NOEXCUSES waarin zij laat zien dat sporten tijdens de zwangerschap heel belangrijk en leuk is. Daarnaast vertelt ze in haar boek hoe belangrijk voeding is tijdens deze bijzondere en kwetsbare periode. Wij vroegen haar alles over haar boek, dochter Daisy en meer.

Wauw, eerder deze maand stond je op de catwalk voor Hünkemoller. Hoe voelde dit?

Heel bijzonder. Voor de bevalling was ik altijd ontevreden over mijn lichaam en wees ik elke lingerie opdracht af. Ik voelde mij daar nooit comfortabel bij en deed vooral sport gerelateerde opdrachten. Na de bevalling heb ik zo’n bewondering voor mijn lichaam gekregen dat ik dacht: ja dit wil ik showen. Ik sta volledig in mijn kracht en wil andere moeders aanmoedigen dat je echt niet hoeft te vrezen voor zwangerschapkilo’s die er nooit meer afgaan. Dit jaar liep ik de show voor de tweede keer en heb ik echt zo genoten wetende dat Daisy dit jaar kon meekijken en de hele tijd mama riep. Geweldig om zulke berichten en video’s na zo’n show te krijgen.

Hoe heb je je voorbereid op de show?

Mijn grootste focus lag vooral op lief zijn voor mijn eigen lichaam. Niet vanuit een moetende en straffende blik naar mezelf, gaan sporten of geforceerd streng diëten. Dat laatste doe ik überhaupt niet. Mijn basis bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke producten. Als ik zin heb in een lekkere cake dan bak ik deze zelf. De laatste weken richting de show werd er uiteraard niets meer gebakken ;).

Ook tijdens je zwangerschap sportte je door. Je hebt er zelfs een boek over geschreven. Kun je hier iets over vertellen?

Ik was de eerste weken zo futloos en misselijk, niet van de bank af te slaan. Dat was niets voor mij. Ik voelde mij een beetje zielig en gebruikte dat als excuus om helemaal niets te doen. Totdat ik voor werk een workout castingvideo moest opnemen. Het gaf mij zo’n boost! Toen wist ik, ik moet gaan bewegen. Door te bewegen kwam ik weer in een positieve flow, sliep beter en had ik echt de behoefte om mijn lichaam liefdevol te voeden met gezond voedsel.

Waarom was een fitte zwangerschap zo belangrijk voor jou?

Ik heb veel gelezen over de consequenties van ongezonde voeding voor je ongeboren kindje. Uiteraard weet je nooit in hoeverre deze onderzoeken betrouwbaar zijn, maar het raakte mij enorm. Ik kreeg meteen zo’n warm moedergevoel van binnen en wilde het allerbeste voor mijn kleine meisje.

Hoe motiveerde je jezelf als je een off day had en het liefst wilde bankhangen en chocolade taart eten?

Mijn motivatie was vooral om niet weer in die negatieve cirkel van de eerste weken te komen. Wilde dat Daisy haar weken in mijn buik als prettig zou ervaren met een mama die lekker in haar vel zat en goed voor zichzelf zorgde. Ik geloof er echt in dat je ook in die aanloop al zoveel meegeeft. Ten eerste alles wat je eet, eet je ongeboren baby mee. Dan wil je toch dat dit de beste voeding is?

Heb je tijdens de bevalling geprofiteerd van jouw fitte lijf?

Mijn verloskundige was vooral enorm enthousiast. Ze vond het echt bijzonder hoe duidelijk alles te zien was en met wat voor positiviteit ik elke keer haar kamer binnenstormde. Ze leefde er zelf van op en moedigde mij aan om alles te gaan delen en andere vrouwen hiermee te inspireren. Ik weet zeker dat mijn hele sportavontuur ervoor heeft gezorgd dat ik die eerste weken met zoveel energie ben doorgekomen. Daisy is een fles weigeraar dus ik had het behoorlijk zwaar de eerste zes maanden. Hele dagen en nachten was ik haar aan het voeden. Als ik een fotoshoot had dan ging mijn moeder mee met daisy zodat ik tussendoor kon voeden. Ik sliep en slaap nog steeds niet volledige nachten en ben elke nacht nog twee voedingen aan het geven. Wat nu meer een gewoonte is geworden dan dat ze het echt nodig heeft maar ik heb mijzelf voorgenomen tot haar tweede borstvoeding te blijven geven voor haar immuunsysteem. En ja dat is dan met zulke heftige repetitie dagen voor zo’n show als hunkemoller echt pittig. De nacht voor de show heb ik maar twee uur kunnen slapen in totaal maar ik hou echt van mijn werk. Dat scheelt ;).

Toen was Daisy daar. Na hoe lang was je weer te vinden in de sportschool?

Ik moet zeggen dat ik het echt heel rustig heb opgebouwd. Pas vanaf week 10 ben ik thuis wat oefeningen gaan doen. Heb die eerste weken flink wat kilometers gemaakt door heerlijk met daisy te gaan wandelen. Ik wilde niets forceren en echt luisteren naar mijn lichaam. Creëerde mijn eigen home workouts want de sportschool vond ik teveel prikkels.

Is het lastig om je aan jouw work-out routine te houden nu je moeder bent?

Het gaat de ene week wel gemakkelijker dan de andere. Nog steeds ben ik bijna nooit in een sportschool te vinden maar doe ik home workouts. Ik vind dit het meest praktisch omdat ik dan elk moment van de dag even kan gaan sporten zonder reistijd kwijt te zijn. In heerenveen is het sowieso een beetje triest betreft het fitness aanbod. Ik weet zeker dat als ik in Amsterdam zou wonen een groot gebruiker zou zijn van onefit of classpass maar voor nu moet ik het vooral mijn home workouts hebben en uiteraard de gezonde voeding. Het is niet makkelijk om op alle vlakken de ballen hoog te houden maar als je de 80% / 20% regel aan houdt dan ben je al zo ver op weg.

Hoe bevalt het moederschap?

Het heeft mij zoveel inzichten gegeven. Door Daisy leer ik mijzelf nog meer kennen en ze moedigt mij elke dag aan om het beste uit mezelf te halen. Mijn leven voor het moederschap bestond uit het nastreven van perfectionisme. Alles moest perfect maar dat gaat niet meer als je een kindje thuis hebt zitten. Ik ben nu zoveel liever voor mijzelf geworden en als ik een dag niet veel heb ondernomen vind ik dat ook helemaal geen probleem want dan heb ik een geweldige dag gehad met Daisy. Haar zien opgroeien vanuit zoveel vrijheid en zonder prestatie drang is echt iets waar ik keihard mijn best voor doe. Als daisy gelukkig is, ben ik gelukkig..

Daisy krijgt nog steeds borstvoeding. Hoe bevalt dit?

Het is echt het meest intieme en mooie moment wat je kan hebben met je kind. Als ik dan een dag heb gewerkt en thuis kom, rent ze naar mij toe, knuffelt en trekt meteen mijn T-shirt omhoog. Warner, mijn vriend, vind het ook zo bijzonder. Het maakt hem altijd heel rustig. In de tijd dat Daisy tussen ons sliep viel Warner binnen vijf minuten in slaap door de serene rust die ontstond door het voeden ;).

Je boek is nu een paar maanden uit. Zijn er plannen voor een vervolg?

Nog niet specifiek, er zijn wel online plannen maar daarover komt later meer op mijn Instagram ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *