Logo

Blog

Psycholoog en seksuoloog Eveline beantwoordt vragen over seks na de bevalling

Eveline Stallaart is Psycholoog en Seksuoloog en sinds 2013 heeft ze haar eigen seksuologie praktijk in Amsterdam: ESSH . Hier geeft ze deskundige hulp en advies aan vrouwen en mannen van alle leeftijden, die te maken hebben met vragen of problemen op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties. Eveline verschijnt regelmatig op tv als vaste expert van RTL Boulevard en schrijft voor verschillende kranten en magazines o.a. Telegraaf/VROUW, VIVA en Ouders van nu. Daarnaast is zij mama van 2 jongens: Seb en Vik. In haar blog voor Pret a Pregnant geeft zij tips en helderheid over het soms moeilijke – maar stiekem wel heel belangrijke – onderwerp seks.

Als kersverse moeder zal seks zeker niet het eerste zijn wat bij je opkomt. Je duikt vast liever in je bed dan op je partner. Maar op een bepaald moment zal het er toch weer van gaan komen Dat kan best heel spannend zijn en er zullen vast veel vragen door je hoofd schieten. Daarom 10 brandende vragen die je kunnen helpen bij seks na de bevalling.

1. Wanneer mag je weer seks hebben?
Artsen en verloskundigen raden aan zeker zes weken na de bevalling te wachten met seks. Dit is voornamelijk omdat er eerder het risico bestaat op infecties. Zodra de baarmoedermond is gesloten en je niet meer vloeit is het gevaar hiervoor geweken. Je eigen behoefte speelt hier uiteraard ook in mee. Overhaast het vooral niet en doe het zeker niet (alleen) voor je partner.
Geef jezelf de ruimte te wennen aan je nieuwe leven met een baby.

2. Is dan alles weer als vanouds?
De eerste keren na de bevalling zal het nog anders voelen en misschien ook onwennig zijn. Je bent vaak vermoeid en nog herstellende van de bevalling. Je hoofd en je lijf zijn nog niet zoals vanouds, dus de seks zal dat ook niet zijn. Ook borstvoeding geven heeft invloed op de seks (zie vr 6). Moeite met opwinding vinden is dus niet gek. Neem er samen de tijd voor en zorg dat je zeker weet dat je kleintje voorlopig ok is.

3. Hoe zit dat met een keizersnede?
Ook bij een keizersnede geldt, wacht minimaal 6 weken. Je lichaam zal nog moeten herstellen en je kan nog last hebben van je buikwond. Doe het alleen als je voelt dat je er klaar voor bent. En ook hier, zolang je nog vloeit echt niet beginnen met seks.

4. Hoe kan ik me voorbereiden op de eerste keer na de bevalling?
De ene vrouw heeft sneller weer zin in intiem contact dan de ander. Misschien vind je het wel een beetje eng, de eerste keer seks na de bevalling. Dat is helemaal niet raar. Manage verwachtingen met je partner en neem voldoende tijd voor het voorspel. Heb je er zin in, maar lukt het niet vochtig te worden gebruik dan wat glijmiddel.

5. Ik heb eigenlijk steeds nog geen zin, is dit normaal?
Ja dat is volkomen normaal. Vergeet niet dat je leven compleet veranderd is en je veel aan je hoofd heb in deze beginperiode. Je wilt het goed doen voor je kind, maar waarschijnlijk ook je partner tevreden stellen. Hierdoor komt er toch wat druk op de seks en kan het hele onderwerp beladen worden. Heb het erover met je partner en probeer stapje voor stapje weer de intimiteit op te bouwen, op jouw tempo.

6. Heeft borstvoeding invloed op mijn seksleven?
Jazeker, als je borstvoeding geeft maak je het hormoon prolactine aan, dit zorgt ervoor dat je vagina droger is. Daarnaast daalt de hoeveelheid oestrogeen waardoor het moeilijker is opgewonden te worden. Ook kunnen je borsten gaan lekken tijdens de seks. Vind je dit onprettig, dan kan je van tevoren wat afkolven of draag een BH of negligé met pads (zoogcompres).
Probeer te genieten van het feit dat je borstvoeding kunt geven aan je baby en van deze bijzondere momenten samen. En wees gerust: Zodra je stopt met het geven van borstvoeding zijn deze ongemakken verdwenen en zullen je hormonen ook weer in balans komen.

7 Waarom heb ik pijn tijdens de seks?
Pijn bij het vrijen na de bevalling kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er sprake van:
– Een gespannen bekkenbodemspier (als ik zeg ‘hou je plas op’, die spier), dit kan bijv komen door spanning of angst voor de pijn.
– Vaginale droogte, dit kan komen door de opwinding die moeilijk te vinden is of door het borstvoeden.
– De baarmoeder kan de eerste maanden wat lager liggen.

Pijn is een alarmsignaal van je lijf, dus stop dan liever met de seks. Dit kan erger voorkomen. Houdt de pijn aan? Blijf er dan niet mee doorlopen en zoek hulp bij een arts, seksuoloog, of bekkenbodemfysiotherapeut.

8. Mijn orgasme voelt anders hoe zit dat?
Een orgasme kan na de bevalling anders aanvoelen dan ervoor. Dit komt doordat je baarmoeder na de bevalling nog erg gevoelig is. Klaarkomen kan dan zelfs een beetje pijn doen. Maak je geen zorgen dit zal steeds minder worden en snel weer prettig gaan voelen.

9. Wat zijn de beste standjes na de bevalling.
Jullie oude vertrouwde standjes kunnen nu minder prettig aanvoelen dus ga op zoek naar wat wel goed aanvoelt. Voor veel vrouwen is ‘bovenop’ het beste standje, zo kan je zelf het tempo aangeven en de diepte van de penetratie. Ook voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad is dit vaak prettig omdat er zo geen druk komt op het litteken. Het standje ‘lepeltje-lepeltje’ kan ook om deze redenen fijn zijn. Zo kunnen jullie het samen langzaam en rustig aan doen en kan je ook je buik vermijden.

10: Kort de beste tips:
• Praat met elkaar. Geef het aan als je nog onzeker bent en stel de verwachtingen van jezelf en je partner bij. Waarschijnlijk zal het vrijen de eerste tijd wat anders zijn dan jullie gewend waren. Probeer er daarom opnieuw achter te komen wat jullie nu fijn vinden.
• Merk je dat je meestal geen zin hebt, maar wil je partner wel graag intiem met je zijn? Probeer zin te maken door open te staan voor toespelingen van je partner of door zelf de stoute schoenen aan te trekken en een vurige (tong)zoen uit te delen. Je zal zien dat die opwinding dan echt wel om de hoek komt kijken.
• Gebruik glijmiddel zolang je borstvoeding geeft. Zo zorg je dat de seks geen pijn doet en kun je er meer van genieten.
• Doet het pijn? Stop er dan direct mee.

Meer weten over Eveline en haar werk? Check dan haar website www.essh.nlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *