Logo

Baby & Kids

Tried & Tested: Doona autostoel – The Next Generation Car Seat by Simple Parenting

Een tijdje geleden hebben we een uitvoerig artikel geschreven over de Doona autostoel met reissysteem. Afgelopen maand heb ik de Doona zelf mogen testen en we mogen nu ook een Doona weggeven! Dit super handige autostoeltje tover je namelijk in no-time om in een kinderwagen. Met Doona hoef je dus nooit meer te sjouwen met een apart onderstel en je kleintje kan rustig blijven zitten en hoeft niet over getild te worden van het autostoeltje naar de kinderwagen en weer terug. Boodschapjes doen, even snel op bezoek bij opa en oma en je kleintje afdroppen bij de opvang voor werk wordt een ´piece of cake´.

Eerste indruk
Volgens mij ontbreekt het onderstel. Was de eerste reactie bij het uitpakken van het Doona kinderzitje. Maar niks was minder waar. Dit autostoeltje is zo compact dat het hele onderstel inclusief wielen aan het onderstel zitten. doona-janine-pret-a-pregnant-5

Zwaar
Let’s be honest een baby dragon in een autostoel is gewoon zwaar. De eerste maanden is het goed te doen, maar naarmate je kindje zwaarder wordt is het simpelweg niet de meest ideale situatie om je kindje te vervoeren. Voor ouders die veel onderweg zijn, voor korte afstanden hun kindje moeten vervoeren, in de stad wonen, vaak met het openbaar vervoer reizen of op reis zijn is dit een hele fijne optie.

In het vliegtuig
Lange afstanden op het vliegveld zijn makkelijk te doen met dit systeem. Daarnaast hoef je de Doona niet in te checken en mag deze aan boord. Met een baby reizen betekent een hele boel spullen mee. Dit zal je heel veel schelen qua sjouw stress.

In en uitklappen
Een kind kan de was doen. Het uitklapsysteem van de Doona is uniek en werkt heel eenvoudig. Wij konden het zelfs zonder de gebruiksaanwijzing in te zien. De Doona heeft een uitklapsysteem waarmee je het kinderzitje omtovert tot een kinderwagen. Dit hebben we nog nooit eerder gezien en als je het ons vraagt een systeem waar heel veel ouders blij van worden.  Aan de achterkant van het autostoeltje zit een handvat. Met een druk op de knop van het handvat  klapt het onderstel met de wielen vanzelf uit. Je moet dit wel met twee handen doen: met de ene hand houd je de draaghendel van het zitje vast en met de andere het uitklaphandvat. Het is even oefenen, maar binnen no-time heb je hier handigheid in.

doona-janine-pret-a-pregnant-4

Geen vervanging voor een kinderwagen
Fabrikant SimpleParenting noemt de Doona terecht een autostoeltje. Het is namelijk geen vervanging voor een kinderwagen. In een babyzitje zoals de Doona is beperkte bewegingsruimte voor het kindje. Maar uitgeklapt is de Doona wel heel geschikt voor korte wandelingen, bijvoorbeeld als je met de auto even naar  een supermarkt gaat. Het is gemakkelijker dan een los onderstel, waarop een babyzitje bevestigd kan worden. De Doona is ingeklapt ook geschikt om mee te nemen in het vliegtuig.

Eenvoudig in de auto
De Doona kun je op twee manieren vastzetten in de auto met de autogordel en op een bijbehorende ISOfix-basis (deze moet apart worden aangeschaft), die je vastklikt in de daarvoor geschikte auto. De ISOfix-basis is wel echt een fijne optie. Het is heel veilig en maakt het nog eenvoudiger het zitje in de auto te zetten. Je hoeft het zitje zelf namelijk alleen maar vast te klikken op de basis. Dit is vergelijkbaar met andere kinderzitjes.

 

doona-janine-pret-a-pregnant

Soepel sturen en rijden
Op een gladde ondergrond rijdt de Doona heel fijn. Hij is ideaal om een korte afstand te reizen met je baby, even een boodschap te doen of met het openbaar vervoer van A naar B te gaan. Als wagen stuurt de Doona heel licht en heeft de wagen een kleine draaicirkel. Ook is er goed nagedacht over het remsysteem en is dit een van de weinige merken waarbij je schoenen niet naar de knoppen gaan door het remsysteem. De rem is duidelijk: aan de rechterkant zit een rode knop die je met de voet kunt bedienen om de rem erop te zetten, links zit een groene knop om hem er weer af te halen.

Doona autostoel als kinderwagen
De Doona moet je wel echt zien als een autostoel met alle gemakken. Hij heeft de optie als kinderwagen te gebruiken dat hem echt uniek maakt. Daarnaast ziet hij er ook mooi uit en is echt heel fijn in gebruik. Alleen als kinderwagen zijn de mogelijkheden van de Doona beperkter dan een volwaardige wagen of buggy. Zo is het niet mogelijk om de stang in hoogte te verstellen en is er geen compartiment om je spullen in te vervoeren.

doona-janine-pret-a-pregnant-3

Specificaties
Prijs:De Doona (€350) is met de autogordel of op een bijbehorende ISOfix-basis (€149) te bevestigen in de auto.
Gewicht: Het zitje weegt 7 kg (inclusief de wielen) en is daarmee best zwaar voor een groep 0+ zitje, dat gemiddeld 4 kg weegt. Dit is te verklaren door het uitklapsysteem, de Doona is uiteraard niet bedoeld om te tillen maar te rollen.
Afmetingen: de afmetingen als zitje zijn 44 bij 60 bij 66 cm (breedte bij hoogte bij lengte). Uitgeklapt als kinderwagen meet de Doona 44 bij 99 bij 82 cm (breedte bij hoogte bij lengte).
Kleuren: De Doona is verkrijgbaar in groen, rood, turquoise, zwart, grijs, beige en zwart.

Accessoires

Doona – heeft een hele rits accessoires ontwikkeld:

 • Regenscherm (€24)
 • Muskietennet (€18)
 • Zonnescherm (€24)
 • Wielbeschermers (€18)
 • Opbergtas (€24)
 • Reistas (€36)
 • Verzorgingstas (€70)

doona-janine-pret-a-pregnant-6

Voordelen:

 • Inklappen gaat eenvoudig;
 • Bevestiging in de auto is gemakkelijk;
 • Hij rijdt soepel en licht.
 • Perfect om te reizen
 • Heel geschikt om in het openbaar vervoer te gebruiken doordat Doona zo compact is
 • Veilig: door de draagstang heeft de Doona een extra safety bar als deze in de auto is bevestigd aan de Isofix.
 • Ziet er qua design heel fraai uit.

Nadelen:

 • Alleen te gebruiken tot en met 13  kilo.
 • Het is geen kinderwagen, maar echt een autozitje met extra optie om te vervoeren.
 • De duwstang kan niet in hoogte worden versteld maar er zijn wel 2 posities (1 positie voor broers of zussen om hun kleine broertje of zusje vooruit te duwen) en de “volwassen” positie.

doona-janine-pret-a-pregnant-1

Winactie

Goed nieuws voor iedereen die enthousiast is geworden van deze review want we mogen een Doona weggeven! Wil jij kans maken op dit unieke reis systeem doe dan snel mee met deze fijne actie. Like de Doona Facebook page, vervolgens zoek de Doona post erbij op onze Facebook pagina en laat ons weten in een reactie hoe Doona jouw mommy life zou kunnen verbeteren. We maken de winnaar over een week bekend. Good luck.

(Winactie alleen open voor inwoners van Nederland)

www.simpleparenting.co

Credits: Marinke Davelaar Photohraphy

– Sponsored content –

 

One thought on “Tried & Tested: Doona autostoel – The Next Generation Car Seat by Simple Parenting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.