Logo

Pregnancy

Zwangerschapscursus ja of nee? Dit zijn de opties

Bij een zwangerschapscursus denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een pufclubje en toekomstige vaders die onder dwang mee moeten doen. Dit is allang niet meer zo en er is inmiddels enorm veel keus; van zwangerschapsyoga tot hypnocursussen. Maar wat past het beste bij jou en wil je überhaupt wel iets gaan doen? Dat laatste is toch wel aan te raden. Een bevalling is iets mega bijzonders, maar ook echt heftig. Enige voorbereiding is best wel heel fijn. Je kunt gelukkig ook veel thuis uitvogelen en bijvoorbeeld een online yogacursus volgen. Ook kun je een privécursus volgen als het je niet aanstaat om iets in groepsverband te doen.

Vandaag zetten wij de meest populaire cursussen voor jou op een rijtje:

Ga jij voor een actievere cursus of toch liever wat praktischer en gericht op je houding of een kwaaltje waar je mee te maken hebt? Er is enorm veel keus, dus altijd wel een zwangerschapscursus te vinden die bij jou past.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Hoi baby! Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding draait alles om contact maken met jullie ongeboren baby. Niks zweverigs, maar gewoon door op een bepaalde manier de buik aan te raken en op deze manier kennis te maken met jullie kindje. Deze cursus volg je samen met je partner en is niet in groepsverband. Bij deze cursus wordt de aanstaande vader nauw betrokken, zodat hij meer meekrijgt van de zwangerschap en jou tijdens de bevalling goed kan begeleiden. Tijdens de tweede fase van de cursus wordt dan ook veel aandacht gegeven aan het opvangen van de weeën en hoe jouw partner jou hierbij kan helpen.

Hypnobirthing

When I snap my fingers… Nee zo gaat het dus niet, maar je kan jezelf wel aanleren met je gedachten naar een ander dimensie te gaan waardoor je vol vertrouwen en in contact met je baby de bevalling ingaat. Hoe je dit kunt bereiken leer je bij hypnobirthing. Hypno staat inderdaad voor hypnose, maar niet zoals we weleens zien in films. Hypnose betekent eigenlijk dat je lichaam zich in een staat van diepe ontspanning bevindt terwijl je wel helemaal gefocust bent. Tijdens deze cursus leer je hoe je dit kunt bereiken en kunt gebruiken tijdens de bevalling. Deze cursus is enorm populair en is niet alleen handig bij het hele bevallingsproces, maar ook voor je dagelijks leven.

Mensendieck zwangerschapsbegeleiding

Als je op zoek bent naar een praktische cursus dan is Mensendieck wat voor jou. Tijdens de zwangerschapsbegeleiding volgens de methode Mensendieck leer je alles over jouw lijf. Je krijgt oefeningen waarmee je klachten kunt voorkomen of verhelpen, je leert verschillende perstechnieken en je werkt aan je houding. Ook leer je wat ademhaling kan doen tijdens het opvangen van weeën. Je kunt kiezen voor een cursus in groepsverband of een individuele cursus op maat.

Mindfullness

Mindfulness is een term die we tegenwoordig vaak voorbij horen komen en waar we eigenlijk allemaal wat mee zouden moeten doen. Helemaal tijdens je zwangerschap kan het je veel brengen en vooral als je bijvoorbeeld bang bent voor de bevalling of het idee hebt dat je niet kunt genieten van je zwangerschap. Tijdens een cursus mindfulness leer je in het hier en nu te leven, en krijg je handvatten hoe je stress kunt verminderen en voorkomen. Stress is een enorme boosdoener tijdens een zwangerschap en met een cursus mindfulness kun je dit aanpakken. Tijdens de cursus doe je onder andere aandachts -en bewustzijnsoefeningen, en leer je mediteren. Het vertrouwen in je zelf en lichaam zal stijgen en je gaat zelfverzekerder de bevalling in.

Zwangerschapsgymnastiek

Bij zwangerschapsgym ga je actief aan de slag met de lijf en leer je alles over de zwangerschap, de bevalling en de tijd erna. In een groep leer je verschillende oefeningen die er op zijn gericht om je lichaam te versoepelen en te versterken. Ook leer je technieken om de weeën op te vangen. Zwangerschapsgym is één van de populairste zwangerschapscursus en wordt ook vaak de pufcursus genoemd.  Onzin natuurlijk, want het is veel meer dan dat.

Zwangerschapsyoga

Yoga is enorm goed voor lichaam en geest en dus ook tijdens je zwangerschap. Tijdens een zwangerschapsyogales leer je bewust te worden van de veranderingen in je lichaam en geest. Je doet verschillende yoga asana’s welke geschikt zijn om te doen tijdens je zwangerschap, je leert beter te ontspannen en goed adem te halen. Ook is er aandacht voor de bevalling en kun je oefeningen op maat krijgen bij bepaalde zwangerschapskwaaltjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *